IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК обяви рамка за частни европейски дългосрочни инвестиционни фондове

Целта е да се привлекат фондовете, които влагат средства в инвестиции на дребно

16:54 | 02.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕК обяви рамка за частни европейски дългосрочни инвестиционни фондове

Брюксел иска да стимулира инвестициите на дребно в дългосрочни финансови проекти преди очакваните инвестиции за 2 млрд. евро в европейска инфраструктура, съобщава Financial Times.

Европейската комисия (ЕК) обяви рамка за частни европейски дългосрочни инвестиционни фондове (LTIF). Целта им е да осигурят финансиране за фирми, нуждаещи се от дългосрочни финансови ангажименти, като например компании от сектора на инфраструктурата, транспорта, имотите и проектите за енергийна ефективност. Тези класове активи обикновено са твърде неликвидни за съсредоточените върху инвестициите на дребно UCITS фондове, които трябва да позволяват обратно изкупуване поне два пъти месечно.

Търсенето от страна на инвеститори на дребно по отношение на новите дългосрочни фондове е несигурно, но според Комисията за финансиране на инфраструктурни проекти в Европа до 2020 г. ще са нужни между 1,5 и 3 трлн. евро, което означава, че ще е необходимо мащабно финансиране. Обемът на инфраструктурните активи може да се удвои в резултат на въвеждането на рамката, посочват от ЕК.

По изчисления на Европейската асоциация на публичните компании за недвижими имоти пазарът на тръстове за инвестиции в имоти, който в момента възлиза на 300 млрд. евро, може да се удвои в резултат на новатата рамка.
Пазарът на рисков капитал, оценяван на 539 млн. евро, може да нарасне с 8%.

Тъй като фондовете обикновено ще инвестират в неликвидни структури, инвеститорите няма да могат да теглят пари от тях до определена дата от инвестицията си, като този период може да е над 10 години. В замяна на търпението си, те ще получат редовен поток на приходи от инвестиционния актив и евентуално премия за неликвидност, обещават от Комисията.

Според експерти най-големият проблем на рамката, е че европейските инвеститори на дребно като цяло не са склонни да отделят средства за инвестиции, пордължаващи повече от 3 до 5 години. В миналото са правени опити да бъдат привличани подобни инвеститори за по-дългосрочни периоди, но без ясен данъчен стимул идеята като цяло не е била приемана радушно.

В същото време е възможно да възникне вторичен пазар, което ще позволи на инвеститорите на дребно да се присъединяват и изтеглят по-бързо.

LTIF ще подлежат на правилата за защита на потребителите, като изисквания за диверсификация, ограничения за ливъриджа и забрани за къси продажби, както и лимити за размера на средствата, които могат да заемат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още