IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на производител в eврозоната с 0,6% спад през април

Това е най-големият спад от юли 2009 г., подкрепен от рязкото понижение при разходите за енергия

15:19 | 02.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цените на производител в eврозоната с 0,6% спад през април

Производствените цени в еврозоната са се понижили през април, подкрепени от резкия спад в разходите за енергия, отбелязвайки най-голямото отстъпление на месечна основа от юли 2009 г.

Цените на производител в 17-те страни, използващи единната европейска валута, са намалели с 0,6 на сто през април спрямо предходния месец, според данните на базираната в Люксембург европейска статистическа служба Евростат. Анкетираните от Ройтерс водещи икономисти прогнозираха по-лек спад в рамките на 0,3 на сто.

Статистическите данни отбелязват също, че отчетеният спад на годишна база през април е в рамките 0,2 на сто в сравнение с 0,6% през предходния месец.

Цените на енергията в еврозоната са поевтинели с 1,6% през четвъртия месец на 2013 г. в сравнение с март – най-голямото понижение от юли 2009 г. Спадът спрямо същия месец на миналата година пък е в рамките на 2%.

Цените на производител, измерени на месечна база, са отстъпили във всички водещи страни от еврозоната. При първите две икономики в рамките на валутния съюз – Германия и Франция, понижението е съответно 0,2 на сто и 0,9 процента.

Очакванията на повечето анализатори са Европейската централна банка (ЕЦБ) да остави без промяна основния лихвен процент след срещата си на върха в четвъртък. В началото на май централните банкери понижиха индикатора с 25 базисни пункта до рекордно ниското ниво от 0,5 на сто.

Очакванията на президента на ЕЦБ Марио Драги са за "много постепенно възстановяване" по-късно тази година в резултат на улеснените монетарни стимули и очаквания растеж на търсенето от чужбина.

Междувременно европейските фондови пазари отчитат понижения във вторник на фона на подновените опасения относно финансовите проблеми в страните от периферията на еврозоната.

Бенчмаркът за еврозоната Euro Stoxx 50 отстъпва с 0,65%, или 17,12 пункта, до 2 605,50 пункта. Френският CAC 40 е надолу с 0,63 на сто, или 23,88 пункта, достигайки до 3 745,60 пункта, докато германският индикатор DAX 30 се понижава с 1,09 на сто, или 86,92 пункта, до 7 897 пункта.

Пазарите се оказаха под натиск, след като финансовият министър на Португалия Витор Гаспар подаде оставка късно вечерта в понеделник. Последните официални данни за икономическата ситуация в иберийската страна показаха, че бюджетният дефицит се е увеличил през първото тримесечие на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още