IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси изпращат разочароващ месец

Пивоварните компании са сред големите губещи в днешната сесия след колебливо представяне на развиващите се пазари

19:49 | 28.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските борси изпращат разочароващ месец

Слабото представяне на фармацевтичния сектор дръпна надолу основните индекси на Стария континент. Stoxx Europe 600 завърши седмицата със спад от около половин процент до стойност от 284,66 пункта.

Като цяло през последните седмици стойността на индекса намалява с 5%, а за тримесечието понижението е в рамките на 3 на сто, изчислява Market Watch. За тази седмица обаче има ръст от 1,4%.

Вчера фармацевтичните компании записаха ръст и подкрепиха по-доброто представяне на индекса. Днес обаче акциите на Roche Holding поевтиняха с 2%. Понижения записа и Sanofi SA.

В същото време и пивоварната Heineken NV отчете спад на акциите си след като Nomura намали очакванията си за кредитния рейтинг на компанията. Анализаторът Иън Шейкълтън коментира, че продължава да се наблюдава натиск върху краткосрочните продажби на компанията, а на някои развиващите се пазари пък се наблюдава и забавяне на ръста.

Конкурентът SABMiller също разочарова инвеститорите, а акциите му записаха спад от 1,4 на сто.

Пазарите не обърнаха внимание на данните за ръст на потребителското доверие във Великобритания, както и добрите новини от пазара на имоти на Острова. В същото време в Германия продажбите на дребно са на по-добро от очакваното ниво през май.

Инвеститорите обаче останаха фокусирани в новините отвъд Океана и възможностите за свиване на стимулите от страна на Федералния резерв.

Лондонският FTSE100 загуби 0,45% от стойността си и затвори на ниво от 6 215,45 пункта. Натежаха акциите на минните компании Rio Tinto и BHP Billion, които поевтиняха с по около 1% в  последната сесия за този месец.

Френският CAC40 пък достигна до ниво от 3 738,91 пункта или спад от 0,62 пункта.  Германският DAX пък затвори сесията на ниво от 7 959,22, което представлява понижение от малко под 0,4%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още