IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ярко зелено за европейските борси

Успокоителните новини от китайската централна банка и по-слабият ръст на американската икономика са причина за ръста

19:44 | 26.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ярко зелено за европейските борси

Основните европейски фондови пазари продължиха вчерашното си рали и в сряда и отчетоха значителни ръстове, предава MarketWatch.

Общоевропейският индекс Euro Stoxx 50 се изкачи с 2,34% до 2602,81 пункта. Във вторник основният индекс на еврозоната скочи с 1,26%. В Париж CAC 40 нарасна в средата на седмицата с 2,09% до 3726,04 пункта, а в Лондон FTSE 100 отчете ръст от 1,04 на сто до 6165,48 пункта. Загуби при компаниите от суровинната индустрия предотвратиха по-значителното нарастване.

Водещият германски индекс Dax продължи да работи по възстановяването си и в сряда приключи с ръст от цели 1,7% до 7941 пункта. Така психологически важната граница от 8000 пункта изглежда все по-близка. И при второстепенните индекси има ръст - MDAX нарасна с 1,2% до 13 650 пункта, а TecDax приключи деня с още по-силен ръст от 2,4% до 931 пункта.

Пазареният стратег Грегор Кун от Broker IG обоснова печалбите с последиците от успокояващите изявления на китайската централна банка. Късно снощи Китайската народна банка обяви, че е подпомогнала няколко кредитни институции и е готова да действа отново като кредитор от последна инстанция за онези, които изпаднат в краткосрочна липса на ликвидност. Тя обаче продължава да се придържа и към позицията си за затягане на пазарната обстановка, тъй като се опитва да обуздае резкия ръст на неофициалното кредитиране.

Също така и по-слабият от очакваното икономически растеж в САЩ е подкрепил цените на акциите в сряда, заяви Кун. Тъй като председателят на ФЕД Бен Бернанке обвързва тясно  постепенното прекратяване на на ултрахлабавата паричната политика с икономическо възстановяване в САЩ, по-слабите икономически данни говорят по-скоро за предотвратяване на парични потоп от страна на Фед.

От индустриална гледна точка  в Европа на печалби се радваха преди всичко акциите на технологичните компании и на тези от медицинския сектор с печалби от 2,91 и 2,63% за браншовите индекси. Също така и индустрията на недвижимите имоти се радваше на по-високо търсене с ръст от 2,20%.

В долната част като единственият сектор със спад бяха компаниите от суровинния сектор с минус от 0,74%. Междувременно цената на златото се сви до най-ниското си ниво от почти три години насам.

Днес борсите страдаха от дефицит на корпоративни новини, така че интересът се фокусираше върху промените в рейтингите и препоръките за закупуване, както и на целевите цени на анализаторите. На Euro Stoxx 50 впечатление направиха акциите на Unibail-Rodamco с печалба от 3,43% до 176,35 евро за брой. Преди това няколко анализатори отправиха положителни коментари за акциите на френската група за недвижими имоти.
„Неотдавнашният спад отиде твърде далеч“, писа Кристиян Банди, анализатор от швейцарската банка UBS. 

И акциите на испанските банки отчетоха значителен ръст. Така например цената на акциите на BBVA скочи с 3,61 на сто, а Banco Santander повиши пазарната си капитализация с 3,74 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:30 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още