IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Английската централна банка предупреждава за рязко покачване на лихвите

Комитетът за финансова политика на Острова отбелязва, че в такъв случай 40% от банковите активи ще трябва веднага да бъдат преоценени

15:14 | 26.06.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мървин Кинг, гуверньор на Английската централна банка. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мървин Кинг, гуверньор на Английската централна банка. Снимка: Ройтерс

Днес Английската централна банка предупреди банките и кредитополучателите в страната, че съществува риск лихвените проценти по света да се покачат рязко. Според нея банките трябва да увеличат капиталовите си резерви, за да се защитят от евентуални неблагоприятни последици, предава Ройтерс.

Миналата седмица доходността по облигациите в световен мащаб рязко се увеличи заради изказването на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке, който възнамерява да започне да ограничава монетарните стимули, като свие покупките на облигации по-късно през годината и ги преустанови през 2014 г.

Във вторник Мървин Кинг, гуверньорът на на Английската централна банка, заяви, че пазарите са реагирали прекалено бурно след речта на Бернанке. Полугодишният доклад за финансовата стабилност, който прави централната банка, посочва покачването в доходността по облигациите като риск за английските банки, застрахователи и кредитополучатели.

Централната банка на Англия прави проучване за това колко уязвими ще бъдат финансовите институции и клиентите от високите лихви. То се очаква да приключи през септември, а резултатите ще бъдат докладвани до новия й регулаторен орган – Комитетът за финансова политика.

През април тази година единадесетчленният Комитет за финансова политика придоби законни правомощия да налага капиталови изисквания на банките. Това стана след като в продължение на две години няколко банки работиха на капиталовия минимум. Преди седмица Комитетът нареди на пет от банките да повишат капитала си до 13 млрд. паунда.

Скришом банкерите се оплакват, че високите капиталови изисквания и нива на ликвидност затрудняват кредитирането. Английската централната банка е на противоположното мнение, заявявайки, че в дългосрочен план високите нива на капитала ще позволят на банките да заемат по-евтин ресурс. Днес Английската централна банка позволи на банките да изтеглят краткосрочните си резерви, заделени като буфери за евентуални шокове, с цел да стимулират кредитирането.

Във вторник пък Мървин Кинг направи последното си публично изказване преди оттеглянето си от поста гуверньор на централната банка, обвинявайки английските банки в лобиране пред политици на високи постове да подминат с лека ръка обсъжданията за новата система на финансови регулации.

Комитетът за финансова политика не е видял противоречие между отправените от него препоръки за по-високи капиталови изисквания и молбата на финансовия министър Джордж Озбърн, който призова да бъде обърнато по-голямо внимание как това ще се отрази на икономическия растеж в краткосрочен план.

Според Комитета капиталът осигурява защита срещу риск от промяна в лихвите. Както това може да причини спад в кредитирането, така може й да увеличи разходите на банките за собствени ресурси. Комитетът отбелязва, че, ако лихвите се покачат рязко, 40% от банковите активи ще трябва веднага да бъдат преоценени.

Английската централната банка пък няма намерение да затяга паричната си политика. На събранията на банката дори се е обсъждала възможността за осигуряване на повече стимули в подкрепа на слабата английска икономика.

Банките в Англия държат резерви, които превишават новите изисквания на Базелския комитет. Според Комитетът за финансова политика буферите могат да бъдат намалени с 80% до необходимия минимум до януари 2015 г. и след това отново да бъдат върнати на максимално изискуемите до началото на 2018 г. Базелският комитет за банков надзор публикува методология, която банките в целия свят трябва да използват за изчисляване на коефициента си на ливъридж.

Комитетът поиска и от Банковия надзор в страната да направи отчет за последното тримесечие за това дали банките трябва да бъдат принудени да използват стандарти модели за управление на своите рискови активи. Банките са се ангажирали предварително с определени модели за класифициране на рисковете, които определят и размера на капиталовите резерви, които трябва да поддържат. Според някои от членовете на Комитета обаче банките подценяват рисковете.

Припомняме, че Мървин Кинг се оттегля от поста си в края на месеца. Негов заместник ще бъде Марк Карни, бившият гуверньор на Канадската централна банка. Много икономисти се надяват новият гуверньор да работи в посока намаляване на дългосрочните лихвени проценти, което да понижи доходността на облигациите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 2
mnz
преди 11 години
Че те лихвите са ненормално ниски в момента, това с времето води до дисбаланси. Време е да се оправи нивото на лихвите до 6-7% на депозитите и до 9-10% по кредитите, това са нормалните нива. Сега има кредити по 6-7%, което е ненормално ниско ниво за да се посрещне риска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Patilan
преди 11 години
Малии, 'ората скачат по площадите и искат промяна. Като ги ударят по-високи лихви направи ще им пречернее ... както и на тези в народното събрание.на това му се вика перфектна буря
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още