IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС решава бъдещето на Турция в общността

Анкара успя да затвори само една от общо 35 глави в преговорния процес за присъединяване към ЕС

16:02 | 24.06.13 г.
ЕС решава бъдещето на Турция в общността

Външните министри на страните-членки на Европейския съюз (ЕС) решават в Люксембург дали след три безплодни години в преговорния процес с Турция Брюксел най-после ще открие нова преговорна глава.

В навечерието на ключовата среща канцлерът на Германия Ангела Меркел представи програмата на Консервативния блок в рамките на предизборната кампания. В нея отново се отхвърля членство на Турция в общността. Причината според германския канцлер е, че Анкара не покрива условията за членство в ЕС.

В миналото Ангела Меркел многократно изразяваше своята визия за привилегировано партньорство с Турция вместо пълноправно членство в ЕС - идея, която Турция категорично отхвърля.

След острите критики на Меркел за полицейската намеса в парка „Гези” в Истанбул напрежението между Берлин и Анкара ескалира. Освен Германия, Холандия и Австрия също заявиха, че няма да подкрепят отваряне на нова глава в преговорния процес с Турция.

Сред защитниците на Анакра пък са Великобритания, Италия и Швеция. Според тях прекратяване на преговорния процес на този етап би било грешка.

Турция получи статут на кандидат-член на ЕС заедно с Хърватия през 2004-та година. За разлика от Загреб, който успя да покрие всички критерии и след седмица става пълноправен член на ЕС, Анкара успя да затвори само една от общо 35 глави в преговорния процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още