IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делът на лошите кредити в Испания се повиши до 10,9%

Спадът с 12% в обема на кредитите е оказал влияние върху показателите за лошите заеми

17:22 | 18.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Делът на лошите кредити в Испания се повиши до 10,9%

Централната банка на Испания оповести днес, че делът на лошите кредити през април се е увеличил. Този дял обаче е спаднал в сравнение с върха, който бе достигнат миналата година, предава сайтът Market Watch. Това беше и причината много от "токсичните" активи на банковия сектор да бъдат прехвърлени в „лошата“ банка.

Припомняме, че „лошата“ банка, позната и под името Sareb, бе създадена в края на 2012 г. като условие за отпускането на спасителна помощ на стойност 40 млрд. евро за испанския банков сектор от международните кредитори на страната.

През април процентът на необслужвани кредити се е увеличил до 10,9% от 10,5% през март. Това все пак е спад от 11,4 на сто през ноември миналата година. Това бе и последният месец преди затруднените банки да прехвърлят лошите си кредити към Sareb, които тя все още управлява.

През април лошите кредити достигнаха 167,1 млрд. евро, докато през март бяха 163,3 млрд. евро, а през ноември 2012 г. - 191,6 млрд. евро.

Спадът в търсенето на кредити също оказва влияние върху показателите за лошите заеми. Раздадените кредити се свиха с 12% само през април до сумата от 1,537 трлн. евро.

Лошите кредити се увеличиха десетократно от 2007 г. насам. Това се отрази негативно на икономиката, която от тогава е в рецесия. Безработицата пък достигна 27%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още