IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силен старт на седмицата за европейските борси

От началото на протестите в Турция обаче местният индекс отчита общ спад от 13%

19:42 | 17.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Силен старт на седмицата за европейските борси

След ясно изразения спад през последните дни на търговия основните европейски фондови борси нараснаха силно в понеделник. Основните индекси на водещите европейски фондови борси се повишиха в края на днешната търговия, предаде MarketWatch.

Общоевропейският индекс Euro Stoxx 50 затвори с печалба от 1,33 процента до 2702,69 пункта и така компенсира две трети от загубата си от цялата предишна седмица.

Франкфуртският Dax прибави 1,08 процента, подкрепян от ентусиазма на Wall Street от първите часове на сесията отвъд Океана и надеждата на инвеститорите, че  Управлението за федерален резерв (ФЕД) ще продължи  гъвката си валутна политика, съобщи агенцията. В Париж индексът САС 40 нарасна с цели 1,54 на сто в очакване американската централна банка за продължи политиката в подкрепа на икономиката на заседанието си утре и вдругиден.  Търговският обем бе слаб на равнище 2,6 милиарда евро. Лондонският FTSE-100 се повиши с 0,35 процента до 6330,49 пункта. 

Предвид липсата на актуални за деня двигатели именно евентуалното решение за лихвения процент на Федералната комисия за отворения пазар на ФЕД в сряда бе в центъра на вниманието. Това, както и срещата на върха на осемте най-големи индустриални държави (Г-8) може да отнеме малко от налягането над пазара през тази седмица, казва пазарен експерт. Инвеститорите трябва да свикнат с това, че постепенно ограничаване на хлабавата парична политика в крайна сметка няма да е чак толкова лошо решение, защото в края на краищата световната икономика бавно започва да се възстановява.

В Германия истински фурор предизвикаха акциите на Solarworld. Те скочиха с 25 процента нагоре, но впоследствие намалиха скоростта си и приключиха сесията с ръст от 18 на сто. Според вътрешен източник изпитващото финансови трудности дружество, бивш флагман на германската соларната индустрия, е постигнало голям напредък по пътя към възстановяването си.

Цял един бранш спечели от една вестникарска статия. Браншовият индекс на телекомуникационния сектор скочи с 1,6%. Испанският всекидневник El Mundo писа днес, че испанското правителство е отклонило оферта за придобиване на  Telefonica от страна на американския AT&T в размер на 70 млрд. евро. Telefonica поясни, че не е получавала оферта за придобиване. Въпреки това акциите на компаниите от бранша скочиха на целия континент.   Защото за всеки е ясно, че американците си търсят европейски съюзник. Акциите на Telefonica на борсата в Мадрид скочиха с 2,39 на сто.

Спекулациите около увеличаване на капитала на Deutsche Bank натежаха на борсовото ѝ представяне. Акциите отчетоха спад от 0,5 на сто и станаха най-слабият компонент в Dax. Дилъри посочиха като причина изявленията на заместник-директора на органа за гарантиране на влоговете FDIC Томас Хьозинг, който заяви пред Ройтерс, че Deutsche Bank е „ужасно декапитализирана", ако се вземе като база за сравнение съотношението на ливъриджа. Самата Deutsche Bank се счита за една от най-добре капитализираните банки в света по отношение на правилото Базел III.

След възпламенилите се през миналата седмица слухове за поглъщане около Vodafone и Kabel Deutschland британската преса продължи със спекулациите. Според  Sunday Times британският оператор е сложил на масата 11 млрд. евро за сделката. Това съответства на цена на акция от малко над 90 евро. През изминалата седмица се спекулираше за покупната цена от 81-82 евро за акция. В резултат днес пазарната капитализация на Vodafone се увеличи с 1,47%.

Сред поредното насилие в Истанбул и други градове турският фондов пазар отново попадна под силен натиск. Водещият индекс на местния пазар на ценни книжа падна с 2,2%. Така спадът от началото на протестите преди около три седмици вече се сумира на около 13 на сто.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още