IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската прокуратура разследва манипулации на франкфуртската борса

Маркет мейкъри изкуствено са надували обемите на поръчки за малки и средни компании

16:36 | 17.06.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Deutsche&nbsp;Borse&nbsp;Group е най-големият организатор за търговия с акции и други ценни книжа на територията на Германия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Deutsche Borse Group е най-големият организатор за търговия с акции и други ценни книжа на територията на Германия. Снимка: Ройтерс

Германски прокурори разследват възможни манипулации на франкфуртската фондова борса, след като маркет мейкъри изкуствено са надували обемите на поръчки за малки и средни компании, пише Ройтерс.

Говорител на офиса на Франкфуртската прокуратура заяви в понеделник, че разследването е в ход от края на 2012 г. Магистратите отбелязаха също, че подобни движения на пазара са често явление, но много рядко се стига до сезиране на прокуратурата.

"Вниманието ни беше привлечено от някои случаи, при които сме наблюдавани изключително големи обеми на поръчките при някои компании", обявиха от Deutsche Boerse.

Маркет мейкърите са специализирани търговци, на които е възложено да следят борсата и да осигуряват ценови оферти дори и за малките неликвидни акции.

Обемите на търговията са ключов критерий дали даден актив отговаря на условията за включване в индекс. Преместване в определен индекс често осигурява по-широка инвеститорска база за покупко-продажба на даден актив, както и евентуално повишаване на стойността му за посредничество.

Говорителят на Deutsche Boerse от своя страна заяви, че обемът на търговията не е единственият критерий, използван за определяне на това дали дадена компания да бъде включена в индексите на Deutsche Boerse.

Deutsche Borse Group е най-големият оператор за търговия с акции и други ценни книжа на територията на Германия. Компанията е и посредник на множество инвеститори за достъп до световните капиталови пазари.

Немската компания има повече от 3200 служители в Европа, САЩ и Азия, като офисите ѝ се помещават в близо 20 страни по света.

Финансовата компания е собственик и на базираната в Люксембург Clearstream и на международната финансовата агенция Market News International.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
БОРСИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАТВОРЯТ А БОРСОВИТЕ ИГРАЧИ И ПОСРЕДНИЦИ ДА СЕ ЗАТВОРЯТ ДО ЖИВОТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още