IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждите банкови клонове са влошили финансовата криза на Острова

За двете години до третото тримесечие на 2009 г. те са свили кредитирането почти наполовина

11:36 | 17.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Чуждите банкови клонове са влошили финансовата криза на Острова

Клоновете на чуждите банки във Великобритания са влошили финансовата криза в страната, свивайки почти наполовина кредитирането (с 45% за двете години до третото тримесечие на 2009 г.), показва изследване на Английската централна банка, цитирано от Financial Times.

Изследването подчертава трудностите в подновяването на кредитирането след спада му, предизвикан от кризата. Досега правителствените мерки за насърчаването му не дават резултат, но те са ограничени само до местните банки.

Проучването сочи, че британските банки, които често са критикувани, че не желаят да отпускат достатъчно заеми на малките компании и домакинствата, са намалили кредитиранете в много по-малка степен. През въпросния двугодишен период те са свили портфейлите си от заеми с 14%.

В момента чуждестранните клонове съставляват една трета от активите на британската банкова система, докато в края на 2007 г. делът им е бил 45% спрямо 5% в еврозоната и 9% в САЩ.

Големият ръст и последвалият го спад в кредитирането от чуждите клонове се дължи отчасти и на филиалите на трите исландски банки, които привлякоха депозити за милиарди паунди и направиха огромни инвестиции в местни компании, но фалираха през 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още