IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четвърта поредна седмица на загуби за европейските борси

Пазарът е във фаза на корекция, която може да продължи както няколко дни, така и няколко седмици, коментира анализатор

19:46 | 14.06.13 г.
Четвърта поредна седмица на загуби за европейските борси

Основните европейски индекси изстискаха слаби печалби в днешната сесия, но за четвърта поредна сесия останаха на червена територия, докато инвеститорите се притесняват дали евентуално свиване на стимулиращите програми на централните банки по света няма да поставят финансовите пазари на колене, съобщи MarketWatch.

Общоевропейският индекс се повиши с 0,21% до 291,13 пункта, но това не му помогне след предишните 4 сесии на загуби да отчете по-малко от 1,5% спад за седмицата.

„В момента пазарът е във фаза на корекция и вследствие на това наблюдаваме донякъде непостоянни движения и в двете посоки“, заяви Джо Нейбър, търговски анализатор в Central Markets. „Тя може да продължи няколко дни или няколко седмици. Ние свихме дейността през последните няколко дни, за да изчакаме да видим какво ще излезе. Заседанието на Фед през следващата седмица е ключово“, смята Нейбър, визирайки предстоящото заседание на Комисията за свободния пазар към Федералния резерв на САЩ. „Мисля, че Фед би трябвало да си е взел бележка на начина, по който реагираше пазара, така че не очакваме скоро някакви решителни действия“, добави той.

Данни на европейската статистическа служба Евростат показаха, че броят на заетите в еврозоната е намалял с 0,5% през първото тримесечие на 2013 г. до над 7-годишно дъно. Заетостта в Гърция се е понижила с 2,3% на тримесечна база, в Португалия – с 2,2%, а в Испания и Кипър – с по 1,3%.

Инфлацията в еврозоната сее ускорила до 1,4% през май на годишна база от 1,2% през април, сата ясно от друго съобщение на Евростат. На месечна база потребителските цени са се повишили с 0,1%. Експерти тълкуват данните като знак, че икономиката на региона започва да се отърсва от продължителанта рецесия.

Британският индекс FTSE 100 спечели 0,06% до 6 308,26 пункта, свеждайки седмичната си загуба да 1,6%. Акциите на Glencore Xstrata PLC поскъпнаха с 3,2% до 315,90 пенса, след като добивната компания подписа споразумение за револвиране на свои кредити на стойност 17,3 млрд. долара, които заменят досегашните револвиращи кредити на Glencore и Xstrata отпреди сливането им.

В Германия DAX 30 напредна с 0,21% до 8 127,96 пункта, но за седмицата отчете загуба от 1,5%. Пазарната капитализация на Hochtief AG се разшири с 5,2% до 51,65 евро, след като вчера компанията обяви, че ще изкупи обратно до 4,3 млн. от акциите си, заделяйки за целта 260 млн. евро.

Френският индекс CAC 40 се повиши с 0,19% до 3 805,16 пункта, оставайки със седмична загуба от 1,7%. Акциите на Renault SA прибавиха 1,2% към стойността си до 56,44 евро, след като Citigroup добави автопроизводителя в препоръчителния си списък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още