IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските акции приключиха с малки изменения

Свидетели сме на недоверие в способността на централните банки да контролират лихвите, коментира анализатор

19:14 | 13.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските акции приключиха с малки изменения

Акциите на Стария континент заличиха част от загубите в днешната сесия и завършиха с малки изменения след позитивни икономически данни от САЩ, предава CNBC.

Щатските данни показаха, че продажбите на дребно са нараснали с повече от очакваното през май, докато молбите за помощи при безработица са доближили 5-годишно дъно.

Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 отстъпи с 0,02% до 1 175 пункта, след като несигурността относно това дали централните банки ще ограничат монетарните си стимули продължава да разстройва световните пазари.

Британският FTSE-100 прибави 0,2% до 6 311 пункта, германският DAX се понижи с 0,4% до 8 107 пункта, а френският CAC 40 се покачи с 0,1% до 3 798 пункта.

„Свидетели сме на първите сигнали за недоверие в способността на централните банки да контролират лихвите и да стимулират инфлацията и реалния растеж“, коментира Виктор Шветс, стратег в Macquarie.

В Гърция премиерът Андонис Самарас се съгласи да се срещне с опозиционните лидери, след като внезапното затваряне на държавните телевизия и радио предизвика национални стачки и протести. 

В Турция премиерът Ердоган отправи „последно предупреждение“ към протестиращите срещу правителството, които са окупирали паркът Гези, плановете за чието застрояване предизвикаха бунтовете, прераснали в политическо недоволство спрямо управлението на турския премиер.

Акциите на Royal Bank of Scotland се сринаха с 8% след новината, че главният изпълнителен директор Стивън Хестър ще се оттегли по-късно през годината. На банката й предстои евентуална ре-приватизация през 2014/2015 г.

Книжата на Home Retail Group спаднаха с близо 9%, след като поделението й Argos отчете по-слаб от очаквания ръст на продажбите.

Акциите на France Telekom се понижиха с 0,3%, след като бъдещето на главния изпълнителен директор Стефан Ришар остава под въпрос, тъй като той е разследван за заговор за измама.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още