IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага стрес тестове на ядрени централи на всеки шест години

Безопасността, а не политическите, икономическите или обществените интереси, е водеща при изграждането на нови централи, заявяват от Еврокомисията

18:35 | 13.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК предлага стрес тестове на ядрени централи на всеки шест години

На всеки шест години държавите в ЕС ще трябва да правят задължителни стрес тестове на ядрените си централи, предвижда предложение на Европейската комисия за промяна на Директивата за ядрена сигурност.

Първите подобни тестове бяха извършени след инцидента в японската централа във Фукушима. Данните тогава показаха, че като цяло централите на Стария континент са сигурни, но не навсякъде се спазват препоръките на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Получените резултати накараха ЕК да помисли за обновяване на законодателството.

Промените в директивата гарантират още и независимост на националните регулатори. При вземането на решения водеща трябва да бъде безопасността, а не политическите, икономическите или обществените интереси, е записано още в проекта.

Предвидените цели за безопасност предвиждат държавите да гарантират, че в случай на авария отделянето на радиоактивност в околната среда ще бъде предотвратено. Затова и при изграждането на нови централи трябва да има гаранции, че в случай на повреда в активната зона на реактора, последиците ще останат в рамките на централата.

От ЕК предлагат и правила за повишаване на публичността на информацията от ядрените централи. Освен в случай на авария, гражданите ще трябва да бъдат уведомявани и за нормалната експлоатация на централите. Гражданите да имат възможност да участват в процеса на взимане на решение при лицензиране на проект за нова ядрена централа, искат още от комисията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още