IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси затвърждават отстъплението си

Страховете за лихвената политика притъпиха фантазиите за сливания на борсови компании

19:42 | 12.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейските борси затвърждават отстъплението си

Европейските борси приключиха сесията си в сряда с понижения, след като профсъюзните организации в Гърция призоваха за стачни действия, а инвеститорите отново бяха обхванати от грижи за възможното намаляване на стимулите на централните банки, предава MarketWatch.

Също така Конституционният съд на Германия продължи двудневното изслушване за законността на програмата за купуване на облигации от страна на Европейската централна банка, известна като Outright Monetary Transactions.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 падна с 0,4% до 290,68 пункта, най-ниското ниво от края на април.

Мрачният борсов ден маркира трета поредна сесия на загуби, след като инвеститорите бяха обезпокоени от подновената несигурност за възстановяването на Гърция и опасения за програмите за ликвидност на централните банки. Преди три седмици индексите скочиха до многогодишни върхове, стимулирани от агресивното облекчаване на паричната политика, но коментари от страна на председателя на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке за потенциално постепенно намаляване на количествените облекчения предизвика корекция.

Появи се и загриженост за възстановяването на гръцката икономика, след като съставителят на индекси за акции MSCI Inc. обяви, че страната става първият член на еврозоната, който се числи към развиващите се пазари. От MSCI посочват, че гръцкият им индекс не е успял да покрие критериите им за развит пазар и по отношение на размера през последните 2 години.

Към неволите на страната трябва да се добави и фактът, че двата най-големи синдиката призоваха за 24-часови стачни действия от четвъртък заради закриването от страна на правителството на държавния оператор Hellenic Broadcasting Corporation (ERT). Водещият гръцки индекс продължава да спада, като днес понижението е с 3,2% до 867,08 пункта. Във вторник бенчмаркът загуби 4,7% от стойността си заради опасенията, че страната няма да успее да изпълни плановете си за постъпления в хазната заради пропадналата приватизационна сделка. 

Междувременно индустриалното производство в еврозоната отбеляза неочакван ръст през април, което се оказа положителен сигнал за икономиката на валутния блок след рекордно дългата рецесия. Производството в 17-те страни от еврозоната е нараснало с 0,4 на сто и с 0,3% в целия Европейски съюз (ЕС) през април според данните на европейската статистическа служба Евростат. Средната прогноза на анкетираните от агенция Bloomberg 36 водещи икономисти бе за стагнация.

Водещият германски индекс DAX 30 се сви с 1% до 8143,27 пункта, а френският CAC 40 се сви с 0,4% до 3793,70 пункта, като банките са сред най-големите губещи. Société Générale SA отчита спад от 2,5%, а акциите на BNP Paribas SA се свиват с 1,2%.

В Германия пазарната капитализация на автомобилния концерн Volkswagen AG се сви с 3,3%, след като компанията обяви сервизна акция за почти 26 000 автомобила в Австралия заради проблеми с електрониката на автоматична трансмисия със седем предавки и два съединителя.

Книжата на Kabel Deutschland Holding AG се изстреляха с 8,2% нагоре, след като Vodafone Group PLC потвърди информацията, че е отправил оферта за придобиване на германския оператор. Акциите на Vodafone се свиха в Лондон с 2,2%, докато британският индекс FTSE 100 падна с 0,6% до 6299,45 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още