IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Миграционна вълна залива Европа

Вътрешната миграция ще балансира икономиката на Стария континент, но в страните с отлив на работна сила ще се изостри застаряването на населението

14:05 | 16.06.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Миграционна вълна залива Европа

Ако трябва да бъдем честни, масовата миграция е точно това, от което се нуждае еврозоната, за да подобри позициите на европейската валута. Една от критиките към еврото беше, че никога в Европа няма да бъде постигнато това движение на работна сила, каквото има САЩ.

Докато работещите в САЩ могат да се преместят от Илинойс в Калифорния, например, където има свободни работни места, то е малко вероятно един работещ да се премести от остров Сицилия в Холандия. Културните различия също са много големи. Всеки, който напуска еврозоната, трябва да напусне семейството си и да научи нов език, да се приспособи към нов начин на живот и дори да допусне да бъде дискриминиран... Не всеки би преглътнал тези трудности.

Обаче в момента се случва точно това. Факторът труд става все по-мобилен. До известна степен това ще балансира икономиката. Размерът на работната заплата в Германия ще спадне, ако последва голям приток на работна ръка. Точно обратното ще се случи в периферията на Европа – работните заплати ще се увеличат, защото ще има по-малко работници. До известна степен свободното движение на хора е добре за икономиката.

Мигрантите обикновено са хора с високо образование и добра квалификация. А колкото повече от тях напускат страната си, толкова по-зле става за тези, които остават. Но може да стане и по-лошо. Повечето от страните в периферията вече изпитват сериозни демографски проблеми. Населението застаряваше още преди настъпването на финансовата криза.

Държавните бюджети също са поставени пред огромно напрежение. Докато все повече и повече млади хора продължават да емигрират, населението, което остава, все повече застарява. Това се отразява и на приходите от данъци – те ще намаляват за сметка на увеличаващите се бюджетни дефицити.

Десетилетия наред Ирландия изпитва на гърба си този проблем. Най-перспективните й млади граждани емигрираха в Англия или САЩ. Това стана в момент, когато ирландската икономика започна да процъфтява. Ако еврото оцелее, а това и за десет години напред е под въпрос, то ще бъде в много тежък период за страните в периферията.

Всичко казано до тук може да послужи за урок на инвеститорите. Докато поради не една или две причини акциите в страни като Италия и Испания в момента са евтини и може би си струва да се купят, то, ако мислите, че еврото ще оцелее, тогава знайте, че това ще бъдат страните със спад в икономическия растеж.

Истината е, че дори еврото да върне своята стабилност, тези икономики никога няма да се възстановят от тежките последици. Затова, каквото и да струва това, не бива да се допуска такъв развой на събитията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 4
stoiloff
преди 11 години
НА ВИ СЕГА ГЛОБАЛИЗАЦИЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още