IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси затвориха деня със загуби

Неуспешната приватизация на Depa за втори ден е в основата на загубите за основния индекс на Атинската фондова борса

19:56 | 11.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейските борси затвориха деня със загуби

Основните индекси на европейските пазари приключиха деня със стабилни загуби. Един от най-сериозните губещи се оказа Атинската фондова борса. В понеделник гръцкото правителство се опита да приватизира безуспешно газовата си компания Depa, което предизвика срив на борсата, а основният индекс записа понижение от 4,6 на сто.

Днес движението надолу се задълбочава и ASE записа спад от 4,6 на сто до 895,86 пункта.

Разочарованието от действията на Bank of Japan и неяснотите около мерките на Федералния резерв за пореден ден взеха превес при борсовата търговия на Стария континент. Инвеститорите следят и делото във Федералния конституционен съд в Карлсруе, което може да реши съдбата на плановете за изкупуване на държавни ценни книжа на закъсалите членове на еврозоната.

Stoxx Europe 600 загуби 1,2% до 291,74 пункта, записвайки втори пореден ден със спад. От началото на годината индексът повишаваше стойността си. „Предишният оптимизъм се оказа не съвсем оправдан и можете да видите това от днешната реакция”, смята Предраг Дукич, трейдър в CM Capital Markets, цитиран от MarketWatch.

Експертът коментира още, че за момент пазарите забравиха безработицата в еврозоната и бюджетните дефиците, а на фона на тези фактори не може да има голяма надежда за значително възстановяване на икономиката.

„Гърция, Испания, Италия, че дори и Франция, са страни, които имат още много работа и те не правят достатъчно, за да оправдаят движението на пазарите”, заяви Дукич.

По време на днешната сесия сред най-голeмите губещи се оказаха минните компании. Акциите на Anglo American поевтиняха с 3,5% до цена от 1 371 пенса. На червено приключиха BHP и Rio Tinto, чиито акции загубиха съответно 1,6% и 1,4% от цената си.

В същото време и цената на медта тръгна надолу по време на сесията в Лондон. Цената на метала е вече 7,05 хил. долара за тон или понижение от 1,5 на сто.

На червена територия завърши и FTSE 100, чиято стойност вече е 6 340,08 пункта или понижение от 0,94 на сто. Френският CAC 40 завърши сесията на ниво от 3 810,56 пункта или понижение от 1,4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още