IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Централните банки трябва да продължат с гъвкавата парична политика

Всяка една цел на паричната политика обаче има странични ефекти, които централните банки трябва да имат предвид

13:17 | 10.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Евалд Новотни, член на УС на ЕЦБ и гуверньор на Австрийската централна банка.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Евалд Новотни, член на УС на ЕЦБ и гуверньор на Австрийската централна банка. Снимка: Ройтерс

„Все още е необходимо централните банки да провеждат гъвкава парична политика.“ Това заяви Евалд Новотни, член на Управителния съвет на ЕЦБ и гуверньор на Австрийската централна банка, пред Market Watch.

Въпреки че има стабилизиране на финансовата система, той все още вижда „големи предизвикателства пред банковия сектор, особено в Европа, която се бори да съживи реалната икономика и да стабилизира публичните финанси“.

„Всяка една цел на паричната политика има странични ефекти, които централните банки трябва да имат предвид. Те трябва да имат ясни цели и реална представа за разходите, които ще бъдат необходими за провеждането на нова парична политика.“, допълни още той.

Новотни каза, че за паричната политика по принцип е важно наличието на номинална котва. За ЕЦБ това е таргетирането на инфлацията до стойности не по-високи от 2%. Според него обаче един икономически показател сам по себе си не може да даде насоки за провеждането на паричната политика.

Пред Market Watch той сподели и мнението си за новата роля на ЕЦБ да осъществява надзор над банките. Новотни отново призова ЕЦБ да се подготви добре за новата си роля, подчертавайки значимостта и отговорността й в това отношение.

Припомняме, че миналата седмица ЕЦБ реши да запази основната си лихва без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още