IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги разстрои европейските пазари

Президентът на ЕЦБ обясни днес, че се обмислят и нестандартни стимули, но че няма причина сега да се действа по "всички фронтове"

19:39 | 06.06.13 г.
Драги разстрои европейските пазари

След днешната пресконференция на президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги европейските акции приключиха сесията със силни понижения, като обърнаха първоначалния позитивен тренд.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 се понижи с 1,2% до 291 пункта, след като по-рано записа ръст от 0,4 на сто. Въпреки днешния спад обаче индексът се повишава с над 4 на сто от началото на годината.

В Германия DAX 30 изтри 1,19% до 8 099 пункта, във Великобритания FTSE 100 регистрира спад от 1,3% до 6 336 пункта, а във Франция CAC 40 отписа 1% до 3 814 пункта. Индексите на 17-те водещи европейски пазари приключиха деня с понижения, като само борсата в Стокхолм днес не работеше заради национален празник. Същевременно пазарите в Париж, Амстердам, Брюксел и Лисабон отвориха с 1 час закъснение заради технически проблем на оператора NYSE Euronext.

Акциите на Barclays поевтиняха до едномесечен минимум, след като Sumitomo Mitsui Banking Corp. продаде дела си във финансовата институция. Fiat изтри 6,5 на сто от пазарната си оценка, след като Chrysler Group LLC обяви, че ще изтегля автомобили от пазара.

Акциите на France Telecom обаче поскъпнаха, след като Orange Business Services спечели петгодишен договор за изграждането на частна мрежа за Heineken NV. Акциите на Johnson Matthey достигнаха най-високата им цена от последните поне 23 години, след като компанията отчете по-висока от очакваната печалба за финансовата й година.

“Има нужда от ръст на глобалната икономика, но има нужда и от ръст на доверието”, коментира пред Bloomberg Крис Годинг от Signia Wealth Ltd. “Европейската икономика има капацитет за растеж и много потенциал. ЕЦБ просто трябва да си свърши работата и да гарантира ликвидност, за да се реализира този потенциал”, допълва той.

Драги днес посочи, че Европейската централна банка обсъжда допълнителни стимулиращи политики и е готова да действа при нужда. “Обсъждаме различни мерки, нестандартни мерки”, коментира той пред журналисти след редовното месечно заседание на ЕЦБ. “Ние не веждаме причина сега да действаме по всички тези фронтове. Това са мерки, които за момента задържаме”, допълни Драги, след като преди това управителният съвет на ЕЦБ реши да запази основната лихва на 0,5%.

Същевременно британската централна банка също запази параметрите на програмата си за изкупуване на активи, както и основния лихвен процент.

По-рано обаче излязоха тревожни данни от Германия. Промишлените поръчки са регистрирали по-голям от очакваното спад през април – с 2,3% на месечна база, докато консенсусната прогноза на анализатори беше за спад от 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още