IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕЦБ запази основната си лихва без промяна

Президентът на централната банка Марио Драги остава оптимист за икономическото възстановяване на еврозоната

15:25 | 06.06.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ запази основната си лихва без промяна

Европейската централна банка (ЕЦБ) остави без промяна основния си лихвен процент, като президентът на институцията Марио Драги остава оптимист за икономическото възстановяване на еврозоната през тази година, пише Bloomberg.

Основният лихвен процент за рефинансиране е на ниво от 0,5 на сто, след като през изминалия месец стойността бе понижена с 0,25 процентни пункта. 57 от 59-те анкетирани от Bloomberg експерти очакваха запазване на основната лихва, като единствено икономистите от Morgan Stanley & Co. и IHS Global Insight прогнозираха понижение.

"Реториката на Драги е спокойна, което потвърждава, че ЕЦБ е готова да действа и по-нататък, ако е необходимо", казва Марко Вали, главен икономист за еврозоната в UniCredit Global Research в Милано.



Същевременно ЕЦБ понижи леко прогнозата си за растежа в еврозоната през тази година до 0,6% от 0,5% през март, но повиши очаквания ръст за 2014 г. от 1% на 1,1%, предаде РИА Новости.

"Инфлацията през 2013 и 2014 г. се очаква да бъде съответно 1,4% и 1,3%. За тази година инфлационните очаквания бяха понижени, а за следващата - останаха без промяна", каза Драги.

"За страните от еврозоната е жизнено важно да продължат да работят за съкращаване на бюджетните дефицити", призова още президентът на ЕЦБ.

Междувременно Комитетът по паричната политика на Английската централна банка (АЦБ) също запази основния лихвен процент на рекордно ниското ниво от 0,5%, като стойността му не е променяна вече повече от 4 години – от март 2009 г.

Срещата на върха на АЦБ бе последната за гуверньора на банката Мървин Кинг, който ще предаде щафетата на наследника си Марк Карни през юли.

"Вниманието ще се съсредоточи върху това дали признаците за възстановяване на икономиката на страната са истински", коментира Филип Шоу, главен икономист на Investec.

"Разбира се, съществуват ясни положителни сигнали за икономиката на страната, като само тази седмица и трите основни PMI индекса бяха над психологическото ниво от 50 пункта за първи път от април миналата година", добави още той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още