IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси се оцветиха в червено

Инвеститорите се опасяват, че идва краят на стимулиращата програма на Федералния резерв

20:22 | 05.06.13 г.
Европейските борси се оцветиха в червено

Европейските борси се заразиха от настроенията на Wall Street и завършиха сесията със спад. Инвеститорите се фокусираха върху коментарите на Естер Джордж от Федералния резерв, която заяви, че подкрепя свиването на програмата за изкупуване на лоши активи. По този начин финансовите пазари отново ще намерят своята независимост от действията на ФЕД, пише Market Watch.

„Има имуплсивна реакция по отношение на вливането на ликвидност, защото то се счита за ключов елемент по отношение на пазарите”, коментира Дdниел Морис, пазарен стратег в JP Morgan Asset Management, цитиран Bloomberg.

Stoxx Europe 600 загуби 1,5% от стойността си и затвори деня на ниво 295,12 пункта. Това е най-ниската стойност от април насам. Всъщност слуховете за прекратяването на стимулиращата програма на ФЕД през последните седмици карат индекса да се лута между печалба и загуба.

Днес за понижението спомага представянето на Tesco. Акциите на веригата супермаркети поевтиняха с около 5% до 345 пенса след новината за по-слабите продажби във Великобритания за първото фискално тримесечие. Спад от 4% до цена от 21,47 евро записаха и акциите на конкурента Carrefour.

На обратния полюс пък е представянето на Elekta. Компанията, която произвежда медицинско оборудване, обяви очакванията си за ръст на продажбите с 10 на сто за фискалната 2014 година. Това предизвика ръст на цената на акциите от 6,8 на сто до цена от 106,90 шведски крони.

FTSE 100 загуби 2% от стойността си и достигна ниво от 6 419,31 пункта в края на търговията. Френският CAC40 затвори при 3 852,44 пункта, отчитайки понижение от 1,7 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още