IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на дребно в ЕС не оправдаха очакванията

Понижението през април е с 0,5% на месечна и 1,1% на годишна база

16:43 | 05.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Европейците свиха консумацията на хранителни продукти през април.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Европейците свиха консумацията на хранителни продукти през април. Снимка: Ройтерс

Продажбите на дребно в еврозоната през aприл са намалели с 0,5 на сто в сравнение с предходния месец според данните на европейската статистическа служба Евростат, пише агенция Интерфакс.

Търговията на дребно на годишна база през четвъртия месец на 2013 г. се е понижила с 1,1%, докато осреднената прогноза на анкетираните от Bloomberg водещи икономисти бе за спад от 0,8%.

Според данните на Евростат през март продажбите са намалели с 0,2% спрямо предходния месец и с 2,2% на годишна база, докато предварителните прогнози на експертите отчитаха понижение на двата индикатора съответно с 0,1% и 2,4 на сто.

Продажбите на дребно в 27-те страни от Европейския съюз (ЕС) през април са намалели с 0,7 на сто в сравнение с предходния месец и с 0,6% на годишна база.

През април продажбите в категорията "храни, напитки и тютюневи изделия" са отчели отстъпление спрямо предходния месец с 2 на сто в еврозоната и с 2,3% в целия ЕС. Нехранителните продажби са се покачили респективно с 0,6% и 0,3% на сто.

Сред страните от ЕС, за които има налични данни, обемът на търговията на дребно е спаднал в тринадесет и се е покачил в други осем от тях. Най-голям спад е отчетен във Финландия (-3,6%), Латвия и Обединеното кралство (-2%), а най-голямо увеличение се наблюдава в Унгария (5,2%), Румъния (1,9%) и Малта (1,6%).

Продажбите на хранителни продукти на годишна база са намалели с 1,9 на сто в еврозоната и с 2,2% в целия ЕС. Търговията на нехранителни продукти от своя страна е отчела отстъпление от 0,3% в еврозоната и с 0,6 на сто в рамките на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:13 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още