IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси приключиха сесията с умерени печалби

Неяснотата за паричната политика на централните банки продължава да подтиска настроенията

20:00 | 04.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейските борси приключиха сесията с умерени печалби

Основните европейски фондови борси отчетоха във вторник умерени повишения в една белязана от несигурността относно бъдещата политика на Фед среда. Общоевропейският индекс Euro Stoxx 50 успя да отчете минимален ръст от 0,29% до 2755,70 пункта, след като нарасна сутринта до връх от 2779 пункта. Френският CAC 40 в Париж се изкачи с 0,13% до 3925,83 пункта, а в Лондон FTSE 100 напредна с 0,51 на сто до 6558,58 пункта, предаде MarketWatch.

След две по-слаби сесии лек ръст отчете и германският водещ индекс Dax, който в началото на днешната търговия скочи с над 1%, но до вечерта печалбата се стопи и бенчмаркът приключи сесията с ръст от скромните 0,12 на сто до 8295 пункта. MDax нарасна с 0,4 на сто до 14 006 пункта, а TecDax приключи с 957 пункта, или 0,3 на сто над вчерашната си стойност. 

С насочено към предстоящата в четвъртък среща на Европейската централна банка (ЕЦБ) внимание пазарните експерти смятат, че тя ще запази една по-хлабава парична политика, но и че няма да се вземат решителни мерки, след като миналия месец лихвата вече бе намалена. Освен това несигурността за евентуалното затягане на паричната политика от страна на централната банка на САЩ продължава да подтиска настроенията. По-ясна оценка за по-нататъшните действия от страна на Фед може има в петък, когато ще бъде публикуван месечният доклад за пазара на труда в САЩ.

В EuroStoxx най-търсени бяха акциите на финансовите и застрахователните компании. Книжата на Generali поскъпнаха с 1,19 на сто, след като компанията продаде презастрахователния си бизнес в Съединените щати. Акциите на Societe Generale поскъпнаха с 1,42%, след като Goldman Sachs издаде препоръка за покупката им. На върха на индекса се озоваха акциите на Deutsche Bank с ръст от 2,28%.

На върха на германския Dax застанаха акциите на авиопревозвача Lufthansa с ръст от 2,6 на сто. Според търговци през последните дни анализаторите смятат акцията за все по-притегателна. Освен това инвеститорите се надяват на предстоящата в четвъртък и петък конференция да доловят сигнали за програма за икономии на компанията.

Въпреки една по-скоро разнородна перспектива и акциите на Deutsche Bank отчетоха значителен ръст. Цената им скочи с 2,5%. Банката очаква и през тази година да регистрира натоварване на финансовия си резултат заради нови съдебни спорове и намаляване на рисковите позиции. Изпълнението на програмата за икономии също поне първоначално ще доведе през следващите месеци до по-високи разходи, каза съизпълнителният директор Аншу Джейн във вторник на инвеститорска конференция в Ню Йорк. Най-голямата германска банка планира до края на 2015 г. да спести около 4,5 милиарда евро, включително чрез съкращаване на повече от 2000 работни места. В краткосрочен план това ще доведе до плащания на обезщетения за съкращенията, а по този начин и до по-високи разходи.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 31.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още