IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

И европейските инвеститори са зависими от Фед

Дори добрите икономически данни отвъд Океана не подобриха настроенията във Франкфурт, Лондон и Париж

19:57 | 29.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
И европейските инвеститори са зависими от Фед

Добрите икономически данни помагат на борсите. Поне така гласи теорията. Но явно не винаги е точно така, а това показа и днешната сесия на европейските борси. Инвеститорите на Стария континент се отдръпнаха от сделки, след като ОИСР ревизира надолу прогнозата си за глобалния икономически ръст, а опасенията за промяна на политиката на Фед също помрачиха настроенията. Stoxx Europe 600 се сви с 1,9% до 302,50 пункта, заличавайки ръста от 1,3%, постигнат във вторник, предава MarketWatch. 

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие предвижда, че обемът на реалния брутен вътрешен продукт на държавите-членки на еврозоната през тази година ще се свие с 0,6%, а през следващата ще се разшири с 1,1%, се посочва в последната ѝ икономическа прогноза. В предишната си прогноза през ноември от ОИСР очакваха спад на БВП от едва 0,1% през 2013 г. и ръст от 1,3% догодина. Оценките на организацията сочат, че БВП на еврозоната през миналата година се е свил с 0,5%, се отбелязва в документа.

Негативната прогноза се отрази и на борсата в Германия. Dax загуби цели 1,7 на сто до 8337 пункта, MDax се сви с 1,3 на сто до 14 112 пункта, а TecDax отчете спад от 1,3 на сто до 966 пункта.

При отделните компоненти във фокуса на инвеститорите бяха акциите на Volkswagen. Според  генералния адвокат в Европейския съд Нилс Вал Германия не е задължена да променя закона VW. Според документа правителството на Долна Саксония – една от 16-те провинции на Германия, има право да блокира всяко решение на крупните акционери, ако то засяга бъдещето на Volkswagen. Това предполагаше, че ще запази концерна от възможността да бъде закупен от чужда компания.  В жалбата, подадена от Европейската комисия срещу Германия за непълно прилагане на директиви, следва да се отхвърли, каза адвокатът в сряда в Люксембург. Акциите на най-големия производител на автомобили в Европа обаче успя да извлече малка печалба от решението. При като цяло спадащ пазар акциите отчетоха сравнително нисък спад от 0,4 на сто.

При другите стойности в DAX добре се представиха акциите на BMW. В края на търговията те си осигуриха ръст от 0,2 на сто. Книжата на Daimler обаче отчетоха спад от два процента, най-слабото представяне на всички автомобили стойности в Dax.

Във Франция CAC 40 падна с 1,9% до 3974,12, пункта, като акциите на Total SA загубиха 1,7% от стойността си. В разрез с тази негативна тенденция акциите на Европейския авиационен и отбранителен концерн European Aeronautic Defence & Space Co. се изкачиха с 0,9%, след като компанията обяви, че има поръчки за Airbus за повече от 800 пътнически самолета през 2013 г., в сравнение с по-ранните очаквания за около 700 самолета.

В Лондон FTSE 100 се сви с 2% до 6627,17 пункта, като банките поведоха негативната тенденция. Акциите на HSBC Holdings PLC се свиха с 2,09%, а книжата на Royal Bank of Scotland Group PLC се разделиха с 1,9% от стойността си. тта си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още