IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P заплаши Франция с допълнително понижение на рейтинга

Агенцията настоява Париж да осъществи обещаните бюджетни съкращения и да стабилизира публичния дълг

10:09 | 28.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
S&P заплаши Франция с допълнително понижение на рейтинга

Франция трябва да осъществи обещаните бюджетни съкращения, ако иска да избегне ново понижение на кредитния рейтинг, предупреждава рейтинговата агенция Standard & Poor's (S&P), цитирана от от Ройтерс.

Агенцията отне първокласния кредитен рейтинг на Франция в началото на миналата година. Тя би могла да потвърди сегашната оценка за страната – АА, ако се види, че публичният дълг започва да се стабилизира, коментира анализаторът за Франция в рейтинговата агенция Марко Мршник. По думите му обаче това може да стане към 2015 г.

„Очакваме, че в бюджета за 2014 г. ще бъдат заложени допълнителни мерки, които да съдействат за понижаване на дефицита. Прогнозираме умерена рецесия през тази година и последващо бавно възстановяване“, коментира анализаторът.

S&P прогнозира, че през тази година френската икономика ще се свие с 0,2%, а догодина ще нарасне с 0,6 на сто – наполовина на очакванията на правителството, отбелязва информационната агенция.

Агенцията очаква също така, че Франция ще понижи бюджетния си дефицит до 3,3% догодина от 3,8% през тази година. Прогнозата й за дупката в хазната също е малко по-песимистична в сравнение с тази на правителството, но е по-оптимистична спрямо очакванията на Европейската комисия (ЕК).

Марко Мршник предупреди, че кредитният рейтинг на Франция може да бъде понижен и в случай, че „перспективите за икономическия растеж се влошат заради заплахата от нестабилния пазар на труда и сектора на услугите“.

Скок на публичния дълг над 100% от брутния вътрешен продукт (БВП) или ново изостряне на кризата в еврозоната също биха имали негативен ефект върху оценката на рейтинговата агенция за страната.

S&P посочва също така, че може да повиши до стабилна перспективата пред рейтинга на Франция, ако мерките за икономии дадат резултат и дългът на страната се стабилизира в следващите две-три години. Правителството очаква публичният дълг да започне да се свива от 2015 г., което съвпада с прогнозите на рейтинговата агенция.

Въпреки че през миналата година две рейтингови агенции – S&P и Moody's, смъкнаха първокласния рейтинг на Франция, страната продължава да се ползва с доверие на пазарите и да заема евтино, отбелязва информационната агенция. Засега само Fitch запазва максималната си оценка за страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още