IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската комисия планира смекчаване на бюджетните правила?

Нов проект предвижда публичните инвестиции в държавните дефицити да бъдат частично вземани предвид

11:44 | 27.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Европейската комисия планира смекчаване на бюджетните правила?

Предвид икономическата криза в много европейски страни Европейската комисия (ЕК) планира да смекчи правилата за държавните дългове. Според информация на германския икономически всекидневник Handelsblatt (изданието от понеделник) ведомството в Брюксел планира в бъдеще публичните инвестиции да бъдат смятани при изчисляването на държавния дефицит. В резултат на това страните биха получавали повече свобода на действие, за да постигнат своите средносрочни бюджетни цели.

По-конкретно става дума за съфинансиране на проекти по Структурните фондове на ЕС. При подпомагане от страна на ЕС членките трябва да поемат част от разходите, най-често половината. В уведомление Европейската комисия възнамерява да предложи тези средства да се взимат под внимание при изчисляването на дефицита.

Планът ще бъде представен от ЕК на 29-и май, допълва изданието.

Федералното правителство засега отхвърля проекта. Според него признаването на разходите за съфинансиране няма да има драматичен ефект, но се страхува да не се създаде прецедент. Според Берлин може да последват искания и други публични разходи, като например програми за растеж, да бъдат съблюдавани при бюджетните изчисления.

Кабинетът в Берлин обаче изглежда изолиран по въпроса. Държавните и правителствените ръководители се споразумяха на срещата си на върха през декември, че "възможностите, предлагани от съществуващата бюджетна рамка на съюза, могат да се използват в пълния им аспект за привеждане на необходимостта от публични инвестиции в единомислие с целите на бюджетната дисциплина“. Именно на този пасаж разчита Брюксел, за да наложи плана си.

Комисията подчертава същевременно, че не става дума за отстъпки в продължаващите в момента процедури при прекомерен дефицит. Съфинансирането от структурните фондове може да бъде включено в т. нар. „Превантивни мерки“ на Пакта за стабилност - тоест само за корекции за постигане на средносрочната цел за дефицита, която обикновено е от 0,5 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП).

Бюджетен дефицит от повече от три процента трябва да бъде избягван, както и досега.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още