IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристин Лагард получи статут на „наблюдаван" свидетел

Директорът на МВФ сподели, че винаги е действала според закона по случая с Бернар Тапи.

12:22 | 25.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Кристин Лагард получи статут на „наблюдаван" свидетел

Директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард получи статут на „наблюдаван” свидетел по делото срещу магната Бернар Тапи, съобщиха световните агенции.

Според френското законодателство срещу „наблюдаваните” свидетели няма повдигнати обвинения, но връзката с престъплението не се изключва.

В петък Лагард се яви пред съда, за да обоснове решението си като финансов министър на Франция да прибегне към Aрбитражен съд за разрешаването на спора с бизнесмена Бернар Тапи през 2007 година, до което се стигна след продажбата на известната спортна марка Adidas. За продажбата беше създаден консорциум, управляван от банката Credit Lyonnais.

След сделката обаче Тапи обвини банката в машинации и поиска обезщетение. Вследствие на това Арбитражният съд осъди държавата да изплати на Тапи солидна компенсация от 285 млн. евро, която с лихвите достигна до 400 млн. евро.

Лагард заяви, че не е изненадана от решението на съда и допълни, че винаги е действала в интерес на държавата и според законите. 

"Показанията ми позволиха да бъде даден отговор на съмненията, които бяха повдигнати относно моите решения. Статутът на наблюдаван свидетел не е изненада за мен, защото винаги съм действала в интерес на държавата и в съгласие със закона. Сега мога да се върна във Вашингтон и да продължа работата си за МВФ", заяви още Лагард.

Макар засега срещу бившият френски финансов министър да няма обвинения, това е втори пореден скандал  с шеф на МВФ. Предишният ръководител Доминик Строс-Кан, също от Франция, подаде оставка заради секс скандал в Ню Йорк, припомня Bulgaria On Air.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още