IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската дъщерна компания позлатява Bankia

Чилийската Banco de Credito e Inversiones ще придобие City National Bank of Florida за 883 млн. долара

10:47 | 25.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Bankia пое по нов курс и се върна към печалба през първите три месеца на годината.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

 Bankia пое по нов курс и се върна към печалба през първите три месеца на годината. Снимка: Ройтерс

Изпадналата в криза испанска банка Bankia продава своята дъщерна компания City National Bank of Florida. Чилийската Banco de Credito e Inversiones ще придобие американската дъщерна компания за 883 млн. долара, обяви в петък национализираният паричен институт, цитиран от Ройтерс.

Bankia предполага, че сделката ще донесе счетоводна печалба от 180 млн. евро. Преди 5 години испанската банка плати 927 млн. долара за 83 процента от акциите на City National Bank of Florida и по-късно придобива останалата част, но без да разкрива цената на сделката.

Bankia се превърна във въплъщение на испанската банкова криза, след като през 2012 г. институтът взе милиардна помощ от правителството. След това и самият кабинет в Мадрид трябваше да поиска от европейските си партньори помощ в размер на над 40 милиарда евро, за да спаси своя боледуващ финансов сектор.

През миналата година Bankia отчете загуба в размер на 19,2 млрд. евро – най-голямата загуба в корпоративната история на Испания. За тази година създаденият преди две години съюз на спестовните каси се надява да се завърне в зоната на печалбите. Възстановяването може да стане факт, след като финансовата институция прехвърли повече от 22 млрд. евро в лоши ипотеки и кредити за строителния сектор към т.н. "лоша банка" на страната.

Според условията на получената през ноември европейска помощ банката представи план за съкращаване на 6 хил. работни места, намаляване на клоновете с 39% и набиране на 50 млрд. евро от разпродажба на активи. Освен това Bankia и новосъздадената компания-майка BFA ще получат общо около 18 млрд. евро от европейските спасителни фондове. Преговорите за това продължават все още. Общата загуба на Bankia и BFA достига 21,2 млрд, евро.

Благодарение на държавната подкрепа Bankia се надява до 2015 г. възвръщаемостта на собствения капитал да мине десет на сто, което съответства на нивото на водещите европейски банки. Целта е амбициозна: делът на лошите кредити от общия размер на кредитите е 13%, все още е доста над средното за бранша ниво от 10,4%.  Bankia отчита повишение на депозитите през последното тримесечие на 2012 г.

Лечението очевидно дава резултати, защото изненадващо Bankia обяви, че се е върнала към печалба през първите три месеца на годината, след като записа рекордна загуба през 2012 г. Печалбата на финансовата институция за първото тримесечие е в размер на 74 млн. евро, докато през 2012 г. отчете загуба от 19,2 млрд. евро – най-голямата в корпоративната история на Испания.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още