IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламва ли социалната държава в Швеция?

Представата за страната като хибрид между капитализма и социализма може би донякъде е остаряла, което допринесе за изненадата от последните размирици

11:56 | 23.05.13 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пламва ли социалната държава в Швеция?

С растеж над средния за ЕС и безработица под средната шведската икономика често се дава за пример. Макар износно ориентираната икономика да бе засегната от забавянето в еврозоната, вътрешното търсене остана силно, а строгата фискална дисциплина помогна да се избегне съдбата на някои от южните страни в Европа.

Новината, че столицата на Швеция преживя три нощи на улични бунтове, подобни на безредиците в Париж и Лондон от последните години, дойде като изненада.

Швеция обаче има по-висока безработица отколкото може би очаквате, посочва Дейвид Лий, анализатор за Западна Европа в Control Risks. Страната е обект на масирана имиграция, като търсещите убежище са привлечени от известната с отвореността и толерантността си страна.

„В Стокхолм и Малмьо има райони с нисък доход и лоши жилища, където има потенциал за размирици“, коментира Лий.
Безработицата в Швеция през март е била 8,4%, спрямо 10,9% за ЕС и 12,1% за еврозоната, но във възрастовата група 15-24 години тя е била 27% през първото тримесечие.

Лий подчертава, че макар безработицата и маргинализацията винаги да са фактор, е важно да се посочи, че бунтовете в Швеция, както и в други страни, са разпалени от конкретен повод – в този случай полицейска стрелба срещу нападател с хладно оръжие.

При премиера Фредрик Райнфелд Швеция започна да страни от традиционната социална държава. Той дойде на власт през 2006 г., слагайки край на дългогодишно управление на социалдемократите и обещавайки да реформира социалната система. Оттогава насам Райнфелд понижи подоходните данъци и ограничи социалните плащания.

„Шведската икономика и общество се унифицират с останалата част от Европа“, казва Лий. „Има добри чувства между Райнфелд и други дясноцентристки правителства.“

Икономистът на Nomura Андреас Йонсон е съгласен, че представата за Швеция като хибрид между капитализма и социализма е може би донякъде остаряла, като това допринесе за изненадата от последните събития.

„Не трябва да се правят прибързани заключения от това, което се случва, но социалната система определено е по-малко щедра. Постепенната промяна поставя предизвикателства. Страната не успя да интегрира имигрантите в работната сила.“

Йонсон посочва високата минимална заплата като една от причините за високата младежка безработица. Страната страда също и от несъответствието между свободни работни места и квалификация.

Работните места в заводите, заемани обикновено от ниско квалифицирани имигранти, намаляват от десетилетия. Съкращенията в промишлеността, които Швеция претърпя през 2009 г. няма да бъдат възстановени, изтъква Йонсон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Не си прав за политиците - те не искат това, а просто НЕ знаят как да направят обратното. Или пък знаят, но не им пука особено защото мандатите са им кратки, а резултатите от образоването бавни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 1
Dmirkata
преди 11 години
Повечето от имигрантите са БАЧКАТОРИ и са склонни да работят много повече за същите/или по-малко/ пари.Но кризата е повсеместна и БЕЗРАБОТИЦАТА си е на най-голямото предизвикателство за развитите страни.Причината е ,че Китай и другите "развиващи се" страни са много по-конкурентни при ТРУДОЕМКИТЕ бизнеси ,които все повече се изнасят в Азия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Разковничето е, че не само от БГ. Румънците са много повече от нас, и срещу тях викат. В ОК специално имат бум на румънската престъпност. Това, че споменават нас е защото вървим в пакет с Румънците и ромите, както и че сме по-бедни дори от румънците. Затова ни споменават - за тежест. Но като цяло проблема не сме само ние, а имигрантите и от общността им, от азия, африка отвсякъде. Специялно ОК искат да ограничат всякаква имиграция. Другите държави тепърва ще усетят проблемите на ОК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 31 rate down comment 0
mathematician
преди 11 години
Само да вметна, че във въпросния квартал където са избухнали безредиците европейци няма - нито от Западна, нито от Източна Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 35 rate down comment 0
data
преди 11 години
хахаххахах социалните им системи са гръмнали по демографски причини , не от нас . Айде сега ми обясни как 200к-300к емигранти от бг, ще гръмнат социалната система на европата . Глупости на търкалета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 29 rate down comment 5
Натрий
преди 11 години
Така е. Проблемът на тези държави е че там не ходят работяги, а такива, които искат да се възползват от социалните им системи. Затова англичаните са толкова настръхнали срещу нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 3
melon
преди 11 години
Ами то движението е, защото им трябва работна ръка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 4
Натрий
преди 11 години
На ти сега "свободно движение на хора". Все едно да приемеш в семейството си непознат човек, за който да трябва да се грижиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още