IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северозападна България – един от регионите с най-много трайно безработни в ЕС

Испанските и гръцките региони са с най-високата безработица в общността, сочат данните на Евростат

17:23 | 22.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;</p>
<p>
	<font color="#222222"><span lang="bg-BG">Мъж пре</span>глежда списък с работни места, публикуван на входа на агенцията по заетостта във Враца. <em>Снимка: Ройтерс</em></font></p>

 

Мъж преглежда списък с работни места, публикуван на входа на агенцията по заетостта във Враца. Снимка: Ройтерс

Северозападна България е един от регионите в ЕС, в който има най-голям брой трайно безработни, показа наблюдението на Евростат върху безработицата в общността. Данните показват, че 67,1% от безработните в този български регион са без работа от поне година.

По този показател Северозападна България е в челната десетка на най-зле представилите се региони по отношение на трайната безработица. Лидер е френската провинция Гуаделуп, където 80,3% от безработните са извън трудовия пазар от поне година. Над 70% са трайно безработните и в други два отвъдморски френски департамента – Гвиана и Мартиника.

На обратния полюс са три шведски региона, където трайно безработни са между 15 и 17% от хората без работа.

Евростат анализира и безработицата по възраст и пол. Най-лоша е ситуацията за безработните младежи в испанските и гръцките региони. В гръцката провинция Македония без работа са 72,5% от хората на възраст между 15 и 24 години. На обратния полюс са регионите Горна Бавария, където 4,2% от младежите са без работа, Тюбинген (4,5%) и Фрайбург (4,8%).

Фрайбург е и регионът с най-ниска безработица при жените (2,7%). При мъжете регионът с най-ниска безработица е австрийският Залцбург – 2,3%. 33,6% от мъжете са без работа в Андалусия, а при жените регионът с най-висока безработица в ЕС е испанският Сеута.

Всъщност регионите в Испания и Гърция са с най-високата безработица в ЕС. Лидер е Сеута, където без работа са 38,5% от трудоспособното население. За сравнение - в австрийските области Залцбург и Тирол без работа са едва 2,5% от трудоспособното население.

Под 3% е безработицата още в германските региони Тюбинген, Горна Бавария, Триер и Фрайбург.

Само един регион от новите страни в ЕС попада в челната десетка на регионите с най-ниска безработица – чешката столица Прага, където без работа са 3,1% от трудоспособното население. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още