IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В очакване на Бернанке европейските борси остават на зелена територия

"Сегашното рали е в голямата си част е рали на печатницата на пари“, казва анализатор

19:33 | 21.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
В очакване на Бернанке европейските борси остават на зелена територия

С покачване на основните индекси приключи днешната търговия на водещите европейски фондови борси.

В Париж индексът САС 40 прибави 0,33 на сто при предпазлива търговия преди публикуването на протоколите от последното заседание на Управлението за федерален резерв (ФЕД) на САЩ и утрешното изказване на неговия президент Бен Бърнанке пред Конгреса, съобщи Ройтерс.

С покачване от 0,71 на сто до 6803,87 пункта приключи търговията и лондонският индекс FTSE-100, който още вчера достигна най-високата си стойност от септември 2000 г. насам.

Подкрепен от положителния старт на американските борси, и германският водещ индекс Dax продължи серията си от печалби, като вторник стана единадесетият пореден ден, в който бенчмаркът приключва сесията си с печалба – ръст от 0,19 на сто до 8472,20 пункта. Преди това индексът докосна рекордна стойност от 8476 пункта.

Като цяло днес заради липсата на двигател на борсите нямаше и ясна тенденция, като от време на време пазарите в Европа регистрираха и загуби. Дилъри казват, че инвеститорите са прибрали малки печалба, след като възникнаха опасения за възможно прекратяване на хлабавата парична политика на Федералния резерв на САЩ. Темата нашумя през миналата седмица след коментари на Джон Уилямс и Чарлз Плосър – двама от ръководителите на Фед, които са против свръх експанзионистичната монетарна политика.

"Пазарът е уморен, но не спи", казва пазарният стратег Робърт Халвър от Baader Bank, цитиран от DPA. Очакваното от някои отстъпление не идва, защото много професионални инвеститори, като застрахователни дружества или управители на активи, все още не са се активизирали в тази насока. Те използват всяка възможност, за да навлязат на пазара.

„Като се имат предвид рекордните стойности на DAX и Dow Jones, пазарите ще се вслушат още по-внимателно в изказването на Бен Бернанке“, казва Сара Брилевски от Gekko Markets. "Сегашното рали е в голямата си част е рали на печатницата на пари. Ако Бернанке отстъпи крачка назад, това може да сторят и пазарите на акции", смята тя. 

Особено ясно в Европа във вторник пострадаха акциите на иначе рязко поскъпващите в последно време акции на автоконцерните. Книжата на Daimler отчетоха спад от 1,43%. Секторният индекс скочи с една четвърт от средата на април насам. След медийни публикации фондовите брокери сега започнаха да се притесняват от въвеждането на данък „лукс“ в Китай.

Още по-слабо се развиха акциите на банките. Книжата на Deutsche Bank отстъпиха с 2,28 на сто и се озоваха в края на DAX, след като JP Morgan и Macquarie занижиха своите рейтинги за института. По-малко популярните акции на Infineon обаче се изкачиха в началото на DAX с увеличение от 2,91%. Брокер отдаде това на положителен коментар за развитието на компанията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още