IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Водещите европейски борси приключиха с повишения

Поскъпнаха акциите на туристическите компании, нагоре продължиха да се движат и книжата на производителите на автомобили

19:10 | 20.05.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Водещите европейски борси приключиха с повишения

Акциите на Стария континент приключиха с повишения, след като по време на сесията за малко достигнаха нови 5-годишни върхове, предава CNBC. Сесията не бе особено активна, като борсите в Швейцария, Австрия, Дания и Норвегия останаха затворени заради празници.

Британският FTSE 100 се покачи с 0,4% до 6 751 пункта, немският DAX нарасна с 0,6% до 8 450 пункта, а френският CAC 40 се повиши с 0,5% до 4 021 пункта.

Индеските в Италия, Испания и Португалия се понижиха, след като данни от Италия показаха, че индустриалните поръчки през март са намалели с 10% на годишна база. Испанското министерство на финансите обяви, че през тази седмица ще предложи на аукцион ДЦК за до 7,5 млрд. евро.

Акциите на производителите на автомобили в Европа продължават да поскъпват след добрите данни за продажбите от петък, като книжата на Peugeot, BMW, Porsche, Daimler и Volkswagen отчетоха силни ръстове.

Акциите на туристическите компании бяха подкрепени от скока при Ryanair с 6,9%, след като ирландската бюджетна авиокомпания отчете по-добра от очакваното печалба.

Книжата на добвините компании бяха засегнати от исканията на работниците в Южна Африка, които настояват за 60% увеличение на заплатите. Секторът бе поставен под натиск и от спада днес при среброто (-9%) и златото (-2%).

Акциите на Fresnillo, Lonmin и ENRC записаха големи спадове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
astron
преди 11 години
В Италия индексът се понижи не заради лошите икономически данни, а защото по-голямата част от съставящите индекса компании платиха дивиденти. Плащането на дивиденти има ефект от -1.5% върху индекса. Реално ръстът бе +1% и борсата така затвори с разлика -0.5%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още