IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асмусен: ЕЦБ ще запази нерестриктивната парична политика колкото трябва

Спекулира се, че ЕЦБ преговаря с банките дали са готови за отрицателни лихви по депозитите при нея

16:11 | 17.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Йорг Асмусен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Йорг Асмусен. Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще запази нерестриктивната си парична политика за „достатъчно дълго време“, коментира пред журналисти в Берлин членът на Управителния съвет на банката Йорг Асмусен, цитиран от Ройтерс.

Информационната агенция припомня, че наскоро ЕЦБ понижи основната лихва до 0,5 на сто, а преди това удължи с една година програмата си за неограничено финансиране за банките с една година.

Същевременно инфлацията в еврозоната продължава да се забавя, което също отваря пространство за допълнителни маневри на институцията. 

С подобна позиция излезе и колегата на Асмусен Беноа Кьоре. На пресконференция във френския град Орлеан той посочи, че ЕЦБ се ангажира да предоставя ликвидност толкова дълго, колкото е необходимо.

„Казваме това, защото сме наясно с трудностите в еврозоната, което означава, че паричната политика трябва да остане гъвкава за доста дълго време“, коментира Кьоре.

Ефектите от рекордно ниската основна лихва обаче не достигат равномерно до всички държави от еврозоната, тъй като разходите за финансиране на банките от периферията на региона са по-високи, отколкото за ядрото. Така кредитният ресурс за бизнеса и домакинствата от периферните държави на еврозоната е значително по-скъп.

Миналата седмица президентът на ЕЦБ Марио Драги коментира, че институцията ще следи внимателно икономическите данни и има готовност отново да понижи основната лихва, както и лихвите по депозитите за банките, които в момента са нулеви. Това означава, че ЕЦБ може да взима пари от финансовите институции, които искат да държат парите си при нея.

Пазарните участници спекулират, че ЕЦБ в момента преговаря с банките дали са готови на подобна стъпка. Засега от централната банка не са коментирали слуховете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още