IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC планира намаляване на разходите с до 3 млрд. долара до края на 2016 г.

Най-голямата европейска банка предвижда и подобрение на ключови финансови показатели, но с цената на съкращаване на работни места

11:22 | 15.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
HSBC планира намаляване на разходите с до 3 млрд. долара до края на 2016 г.

HSBC, най-голямата европейска банка, си поставя за цел да намали разходите си с 2 до 3 милиарда долара, пише Bloomberg. Това е част от плана на главния изпълнителен директор Стюърт Гъливер за увеличаване на рентабилността й.

В изявление за борсата в Хонконг от банката съобщиха, че за периода 2014-2016 г. трябва да се постигне балансирано съотношение между разходи и ефективност от около 55% при 48-52% през изминалия тригодишен период.

Гъливер очаква, че продажбата или затварянето на 52 предприятия ще донесе повече приходи. Със съкращаването пък на 46 000 работни места ще бъдат спестени разходи в размер на 4 милиарда долара годишно - резултат, който е подобрил в сравнение с изминалата година. Банката, чиито приходи идват главно от Азия, обещава да генерира печалби посредством по-голямо сътрудничество на своите подразделения.

„Обявените допълнителни съкращения на разходите са най-голямата изненада. Това може да увеличи съкращенията и при служителите“, коментира Стивън Чан, анализатор от Citic Securities International Co. Той обясни, че цените на акциите на банката ще продължат да се покачват, защото в момента те се движат плавно, но очакванията му са за по-бърз ръст в скоро време. 

Прогнозите на банката са, че ще има между 240 000 и 250 000 служители през следващите три години. След назначаването си през 2011 г. Гъливер е намалил броя им до 260 000, но обяви, че ще съкрати работниците си до 254 000.

От банката планират подобрение и на други важни финансови показатели. Първичната капиталова адекватност на HSBC е 10,1% за първото тримесечие, като банката ще се стреми да запази нивото от 10% за следващия тригодишен период. 

Относно възвръщаемостта на капитала тя планира да го увеличи до 15%, докато през 2012 г. беше 8,4%.

Продажбата на активи спомогнаха за повишаването на капиталовата адекватност на банката на фона на усилията на регулаторните органи да предпазят данъкоплатците от евентуални бъдещи спасявания на банки с техни средства. HSBC увеличи размера на капиталовата си адекватност от 9% в края на 2012 г. до 9,7 % за първото тримесечие на 2013 г. в унисон с новите изисквания на Базелския комитет за банков надзор, т. нар. Базел III.

Гъливер е уверен, че HSBC ще има способността да инвестира, за да увеличи и дивидентите си. Банката увеличи дивидента си за 2012 г. с 10% до 45 цента за акция. От банката обявиха, че през следващите три години дивидентите ще бъдат в рамките на 40%-60% от печалбата, което е още една добра новина за акционерите й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още