IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ и Германия влязоха в сблъсък заради банковия съюз

Йорг Асмусен настоява до следващото лято да има единен механизъм и фонд за справянето с проблемните банки, а Германия иска първо промяна на договорите за ЕС

14:45 | 14.05.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ и Германия влязоха в сблъсък заради банковия съюз

Европейската централна банка (ЕЦБ) се сблъска с Германия по темата за банковия съюз. Членът на Управителния съвет на ЕЦБ Йорг Асмусен призова за създаването на централна агенция и единен подход за справянето с проблемните банки „до лятото на следващата година“, съобщи Bloomberg.

Това обаче рязко контрастира с позицията на Германия, че блокът не може да навлезе в тази територия, преди да промени основните си договори и вместо това трябва да си поставя по-малко амбициозни цели.

„Искаме единен европейски режим, агенция и фонд, финансиран от постъпленията от данък за банковата индустрия“, коментира Асмусен пред репортери в Брюксел преди началото на срещата на финансовите министри на държавите от Европейския съюз (ЕС). „Това трябва да се случи паралелно с поемането на банковия надзор от ЕЦБ“, допълни той.

Европейските лидери започнаха подготовката за банковия съюз през миналата година, за да прекъснат връзката между държавите и затруднените банки. Началото беше поставено, след като ЕС даде правомощия на ЕЦБ да осъществява надзор над банките. Политиците обещаха освен това да приемат и общ механизъм за справянето с банки във фалит, припомня информационната агенция. 

Германският финансов министър Волфганг Шойбле обаче втвърди позициите си във връзка със задълбочаването на интеграцията в банковия сектор. Наскоро той заяви, че парите за елиминирането на проблемните банки няма да идват от единен фонд докато органите на ЕС за вземане на решения не станат по-централизирани.

Според него докато не бъдат променени договорите за ЕС, за да бъдат поставени основите на по-задълбочената интеграция, мрежата от националните надзорни органи би могла да изпълнява тази роля.

Финансовите министри на държавите от ЕС ще се опитат да изгладят различията във вижданията на отделните членки на общността за банковия съюз, както и ще направят опит да приемат единни правила за банковите фалити. Ирландското председателство призова да бъде разгледан и въпросът за участието на банковите кредитори в процеса по спасяването на проблемни банки, включително и на вложителите, притежаващи негарантирани депозити (над 100 хил. евро).

Държавите от ЕС са разделени в позициите си колко независими трябва да останат националните регулатори при вземането на решения за спасяването на банки и участието на кредиторите им в процеса по стабилизация.

Някои държави, като например Франция и Великобритания, настояват за повече гъвкавост по отношение вземането на решение за спасяването на проблемни банки, докато Европейската комисия настоява за максимална яснота на процеса, за да не се окаже, че по-богатите икономики от ЕС имат сериозна преднина пред по-бедните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още