IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Водещите европейски фондови борси не намериха единна посока

Разнопосочни икономически данни помрачиха настроението на инвеститорите

19:36 | 13.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Водещите европейски фондови борси не намериха единна посока

Основните индекси на водещите европейски фондови борси се движеха разнопосочно в края на днешната търговия, предаде MarketWatch.

В Париж индексът САС 40 прибави 0,22 на сто, като инвеститорите трупаха печалби след поскъпването на акциите в последно време, без да им повлияят по-добрите от очакваното данни за продажбите на дребно в САЩ. Търговският обмен там остава слаб - 2,119 милиарда евро, съобщи AFP.

Лондонският FTSE-100 се повиши с 0,10 на сто, в Цюрих SMI падна с 30,17 пункта до 8147,68 пункта, а във Франкфурт DAX навакса изоставането в последния момент и отчете пореден, макар и скромен ръст с 0,01% до 8 279,29 пункта.

Продажбите на дребно в САЩ неочаквано нараснаха през април, макар и с минималните 0,1%, като покупките на автомобили и строителни материали демонстрират скрита мощ в икономиката на страната. Спадът за март обаче бе коригиран в посока на допълнително понижение до 0,5% след първоначално обявеното свиване с 0,4%.

Изненадващо слабото китайско промишлено производство помрачи настроението на инвеститорите. То израства през април в сравнение със същия месец на миналата година с 9,3%, но анализаторите прогнозираха средностатистически ръст от 9,5%.

На валутния пазар еврото отново падна заради спекулации за намаляване на лихвените проценти до 1,2945 долара, след като в петък приключи търговията на ниво от 1,2991 долара за евро. Фючърсите на германските облигации поскъпнаха, след като управителят на централната банка на Италия и член и Управителния съвет на ЕЦБ Игнацио Виско заяви в телевизионно интервю, че централната банка е „технически подготвена“ за въвеждането на отрицателни лихви по депозитите на банките при нея, но е наясно и с потенциалните „странични последици“ от такава стъпка. Президентът на централната банка Марио Драги намекна за подобен ход още в началото на май, когато банката намали основния си лихвен процент.

Междувременно японската валута продължава да се свива. Доларът поскъпна до 102,14 йени и с това е най-скъп от октомври 2008 г. насам.

Акциите на Anglo American PLC в Лондон загубиха 0,9% от стойността, книжата на Rio Tinto PLC спаднаха с 1,2%, а тези на BHP Billiton PLC се свиха с 0,3%.

Акциите на GlaxoSmithKline добавиха 0,9% към стойността си, след като американската агенция за храните и лекарствата одобри BREO Ellipta, ново лекарство за хронична обструктивна белодробна болест, която ще бъде пусната в продажба от GSK.

В Германия акциите на Deutsche Lufthansa паднаха с 2,1%, след като авиокомпанията обяви, че пътническият трафик е намалял с 2% през април в сравнение със същия месец на миналата година.

Пазарната капитализация на Commerzbank AG се сви с 5,2%, след като германският всекидневник Handelsblatt съобщи, че банката може да пласира нови акции по-късно тази седмица с отстъпка от около 35% от последната цена на акция. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 29.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още