IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Игнацио Виско: ЕЦБ е подготвена за отрицателни лихви по депозитите

Осъзнаваме, че нетрадиционната политика може да предизвика странични ефекти, но знаем как да се справим с тях, казва членът на УС

17:34 | 13.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Игнацио Виско: ЕЦБ е подготвена за отрицателни лихви по депозитите

Членът на УС на ЕЦБ Игнацио Виско заявява пред CNBC, че централната банка е „технически подготвена“ за въввеждането на отрицателни лихви по депозитите на банките при нея, но е наясно и с потенциланите „странични последици“ от такава стъпка.

Управителят на централната банка на Италия посочва, че предприемането на мярката зависи от това дали икономиката се нуждае от допълнителна подкрепа.

„В съвета всички са наясно, че трябва да наблюдаваме ситуацията отблизо и да действаме, ако се наложи. Осъзнаваме, че нетрадиционната политика може да доведе съпътставащи ефекти, но ние знаем как да се справим с тях“, коментира Виско по време на срещата на Г-7 в Лондон този уикенд.

След решението на ЕЦБ да понижи основната си рефинансираща лихва с 25 базисни пункта до 0,5% в началото на месеца, ръководителят й Марио Драги каза, че банката обмисля да понижи депозитната си лихва, която в момента е 0%, за да насърчи банките да отпускат заеми вместо да трупат средства в централната банка.

Друг член на борда на ЕЦБ Ерки Лииканен заяви, че „винаги е имало някакъв вид техническа дискусия за подобен ход, но не е бил изработван конкретен план в тази посока.“

През миналата седмица анализатори от Barclays и Bank of Tokyo-Mitsubishi коментираха, че отрицателните лихви по депозитите са малко вероятни, посочвайки че изявленията на Драги са дали да се разбере, че такова решение е чувствително за ЕЦБ и може да се обсъди, само ако са изчерпани всички конвенцилнални политики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още