IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не се очакват нови данъци и мерки за икономии в Италия през тази година

Новото правителство на Енрико Лета отложи гласуването на постановлението за отмяна на имотния данък, но обещава да го направи скоро

16:03 | 10.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Не се очакват нови данъци и мерки за икономии в Италия през тази година

Икономическият министър на Италия Фабрицио Сакомани не очаква тази година да бъдат въведени допълнителни мерки за бюджетни корекции и нови данъци, предаде Ройтерс.

В интервю за италианската телевизия La7 той очерта плановете на новото правителство да се справи с продължителната рецесия в страната. “Трябва да избягваме поемането на прибързани ангажименти“, коментира още той.

Новото коалиционно правителство на Енрико Лета отложи гласуването на постановлението, с което трябваше да бъдат замразени плащанията на въведения от кабинета на Марио Монсти имотен данък. Властите уточниха, че постановлението ще бъде прието през следващите дни, след като министрите решат как да финансират заложените в бюджета постъпления от налога.

Засега като една от малкото възможности за покриване на „дупката“ се очертава орязването на бюджета на няколко министерства, включително на това на труда и социалната политика. Не се изключва обаче имотният данък да остане да действа за известно време.

Това постановление ще бъде първата стъпка на властите в Италия встрани от икономиите, която ще е ориентирана повече към стимули за растеж, коментира информационната агенция. Премиерът Лета обеща да води стимулираща политика, но същевременно трябва да се придържа и към приетия бюджет, така че ще му бъде трудно да намери баланса.

Що се отнася до бюджетния дефицит, Фабрицио Сакомани коментира, че правителството е използвало всички възможни маневри и ще продължи да го прави и през 2014 г. Целта за дефицита през тази година е 2,9%, което е малко под тавана, наложен от Европейския съюз (3%).

В края на април Енрико Лета представи плановете си за ориентирана към икономическия растеж политика по време на редица посещения, включително и в Берлин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още