IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлускони се озова само на едно обжалване от затвора

Една година лишаване от свобода заради данъчни измами става все по-реално наказание за бившия премиер на Италия

22:38 | 08.05.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Берлускони се озова само на едно обжалване от затвора

 

Апелативният съд в Милано потвърди днес присъдата за данъчни измами срещу бившия италиански премиер Силвио Берлускони по делото Mediaset, произнесена от съд от първа инстанция през октомври миналата година, съобщи AFP, цитирана от БТА.

Съдът отхвърли обжалването на подсъдимите, сред които и бившия премиер, и потвърди присъдата, издадена на 26 октомври 2012 г. от първоинстанционен съд: една година затвор за данъчни измами, както и забрана да заема обществени постове в  продължение на пет години.

Първоинстанционният съд бе постановил четири години лишаване от свобода, които веднага бяха заменени с една година затвор по силата на Закон за амнистия, припомня агенцията.

Сега бившият министър-председател може да се отнесе към по-висока инстанция - касационния съд, отбелязва AFP, като това може да отложи влизането в сила на присъдата.

Бившият премиер е обвинен, че умишлено е завишил цената на  правата за разпространение на филми, купени от негови фиктивни компании, при препродажбата им на основаната от него медийна империя Mediaset. С тези машинации фирмата създала черни каси в чужбина и намалила печалбата си в Италия, за да плаща по-малко данъци. 

Берлускони от своя страна отрича обвиненията и твърди, че е жертва на  прокурорите, които действат по политически подбуди.

Съдът от първа инстанция, който гледа делото от 2006 г., постанови, че Берлускони няма право да заема обществена длъжност в течение на пет години, а в продължение на три не  може да управлява компания. Тези наказания обаче ще влязат в сила, ако присъдата бъде потвърдена на две равнища апелативни съдебни инстанции.

Един от адвокатите на бившия премиер - Николо Гедини, веднага критикува присъдата като продиктувана от предразсъдъци срещу бившия премиер: "Ние бяхме наясно, че това вероятно ще е тяхното решение - силата на предразсъдъците надделя над силата на фактите", поясни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
studioaa
преди 11 години
Не слагайте каручката пред коня, Берлускони вероятно ще бъде оправдан и едва ли ще търка наровете в килията, най-много да го осъдят на домашен арест. По исторически причини всяка нова власт не търси отговорност на предходните за техните престъпления, понеже един ден и тази власт вероятно ще се окаже в подобна ситуация кат тя разчита да не се търси отговорност. Когато в началото на прехода шепа хора потърсиха отговорност от Тодор Живков, него го обявиха за ангел, а тях за луди. Е, всеки народ (особено нашия) си залужава управниците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
kane
преди 11 години
Кога ще видим това в РБ!!?КОга български министър председател ще ъде съден и на 1 обжалване от ефективен затвор.. Нима няма политици прекрачили закона и у насНа Берлускони ще му се размине разбира се /поне поред мен/ защото тва касационен съд, конституционнен съд ..изобщо върховните съдии са със ранк на монарси. Те колят те бесят те помилват. Чичо Берлускони ще им плати, ще им се покае и ще му кажат повече да не прави така, но в затвора няма да влезе. Та да не е от протилюдието та да лежи в затвра яСъда навсякъде смърди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още