IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германският Dax покори нов връх

Изненадващо силните данни за индустриалното производство в Германия и обнадеждаващи финансови отчети са подкрепили индексите

19:50 | 08.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните европейски борси отново отчетоха повишения в сряда след по-добри от очакванията данни за износа на Китай, докато германският основен индекс Dax покори нов връх, след като германското индустриално производство е нараснало изненадващо с 1,2% през март при очаквания за спад, предаде MarketWatch. 

Индексът Stoxx Europe 600 добави 0,6% до 303,67 пункта след ръста от 0,3%, регистриран във вторник. След колебливо начало EuroStoxx 50 се засили и приключи на годишен връх с ръст от 0,56% до 2784,62 пункта, разширявайки нарастването от последната седмица, след като Европейската централна банка намали основния лихвен процент за еврозоната до рекордно ниското ниво от 0,5%, за да насърчи буксуващата икономика. В Париж CAC 40 скочи с 0,89 на сто до 3956,28 пункта, докато в Лондон FTSE 100 се повиши с 0,40 на сто до 6583,48 пункта.

Германският Dax продължи от своя страна похода си към нови рекорди след добрите икономически данни. Индексът приключи сесията с ръст от 0,83 на сто до 8249,71 пункта – ново най-високо ниво. MDax се придвижи нагоре с 0,14 на сто до 13 807,44 пункта, а TecDax добави 1,00 на сто към себе си до 945,25 пункта. 

Изненадващо силните данни за индустриалното производство в Германия през март, както и някои обнадеждаващи финансови отчети са подкрепили индексите, смятат борсови участници. Към всичко това следва да се прибавят и добри икономически новини от далечен Китай. Външната търговия на страната се оживи неочаквано през април. Износът на Китай през април се е увеличил с 14,7% на годишна база след повишение от 10% през март. Вносът през април пък е нараснал с 16,8% спрямо 14,1% през март.

Джеймс Ашли, старши икономист в RBC Capital Markets, поясни, че движението в сряда е задвижено от положителните данни от Германия.

Сред забележителните движения в общоевропейския индекс са акциите на Delhaize Group, които спечелиха 1,4%, след като белгийският търговец на храна на дребно отчете 13%-ен ръст на оперативната печалба за първото тримесечие и обяви, че президентът и главен изпълнителен директор Пиер-Оливер Бекерс планира да се пенсионира в края на годината.

Henkel AG & Ко поскъпна с 5%, след като германската фирма за потребителски стоки отчете покачване на продажбите и на печалбата през първото тримесечие.

Акциите на Standard Chartered се свиха с 4,4% в Лондон. В отчета си за тримесечието банката рапортува за спад в печалбата за първото тримесечие, като увеличението на лошите дългове компенсира умерения ръст на приходите.

По-рано през деня германският вестник Die Welt съобщи, че Европейската централна банка търси възможност за закупуване на лоши кредити от южноевропейските пазари в усилията си за стимулиране на кредитирането на бизнеса. Представител на ЕЦБ не потвърди истинността в статията. По-рано през седмицата президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че централната банка е готова да предприеме повече действия за облекчаване на икономиката, ако е необходимо.

"Мисля, че е справедливо ЕЦБ да казва, че разглежда всяка възможност в рамките на мандата си, но това не означава непременно, че ще го направят. Мисля, че има смисъл за тях да помислят за такива неща [да купуват лоши кредити], но аз не съм сигурен дали това ще даде тласък на растежа и кредит", каза Ашли от RBC Capital Markets.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още