IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Член на ръководството на ЕЦБ призова да се сложи край на "тройката"

Европа трябва да реши кризата със свои собствени институции, според Йорг Асмусен

15:32 | 08.05.13 г. 2
Член на ръководството на ЕЦБ призова да се сложи край на "тройката"

Европа трябва да приключи сътрудничеството си с Международния валутен фонд (МВФ) и да се справи с кризата със свои собствени институции, коментира в Европарламента членът на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Йорг Асмусен, цитиран от The Wall Street Journal.

Асмусен призова да се сложи край на т. нар. „тройка“ - подложеният на постоянни критики екип на Европейската централна банка, Европейската комисия (ЕК) и Международния валутен фонд, която работи по пет спасителни програми.

„Тройката е малко странно решение в условията на криза. Така че това трябва да се промени“, коментира той.

Идеята за спасителен механизъм в еврозоната без участието на МВФ може обаче да се окаже спорна, особено в Германия и още няколко членки на еврозоната, които ползват институцията заради нейната експертиза и опит в работата в условията на финансов срив.

Същевременно обаче „тройката“ е обвинявана, че принуждава правителствата да предприемат непопулярни практики без да следва прозрачни демократични процедури – твърдение, което и трите институции категорично отхвърлят.

Според Йорг Асмусен Европейската комисия трябва да бъде поставена в центъра на европейския механизъм за разрешаване на кризисни ситуации. Той подчерта, че естественият край на съюза с МВФ ще дойде, когато Eвропейският стабилизационен механизъм - постоянният спасителен фонд за еврозоната - се превърне в напълно европейска институция.

Той обаче предупреди, че отказът от „тройката“ сега, докато действат спасителни планове, не е добра идея, защото Европа все още не разполага с подходящ механизъм за справянето с проблема. „Не бих съветвал механизмът да се променя в условията на криза, ние нямаме алтернатива за това в момента“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Както и финансова, интелектуална и сексуална :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 11 години
Участието на МВФ просто показва институционалната немощ на ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още