IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия се върна на капиталовите пазари

Страната набра 3 млрд. евро при първата си емисия дългосрочни държавни облигации от януари 2011 г.

11:46 | 08.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Португалия се върна на капиталовите пазари

Португалското министерство на финансите обяви, че е получило 3 млрд. евро на проведен вчера аукцион на 10-годишни държавни облигации при доходност от 5,6% годишно, съобщи Ройтерс.

Това е първа емисия дългосрочни облигации за страната от 2011 г., когато тя се изправи пред неминуем фалит и бе спасена от „тройката“ международни кредитори в лицето на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка, осигурили финансова помощ на обща стойност 78 млрд. евро.

Според португалския министър на финансите Витор Гашпар „доходността по националния дълг в размер на 5,6%, която се оказа доста под предоставените 6,7% в последните аукциони на облигации със същия срок на погасяване, проведени през януари 2011 г.

Това показвало увеличаване на доверието от страна на международните финансови пазари в португалската икономика и позволява да се разчита на скорошно връщане към самостоятелно финансиране без помощта на „тройката“.

Гашпар подчерта също, че търсенето на облигациите е надхвърлило 3 пъти предлагането, което по думите му представлява „грандиозен успех“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още