IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Добри новини от банковия сектор активизираха европейските борси

DAX прехвърли рекордните 8 206 пункта в рамките на търговския ден

19:17 | 07.05.13 г.
Добри новини от банковия сектор активизираха европейските борси

Резултатите на големите европейски банки и финансовите институции ентусиазираха трейдърите и доведоха до най-високите нива на европейските индекси за последните пет години, съобщи Bloomberg.  

Данните за тримесечието на компании като HSBC, Societe Generale и Commerzbank се оказаха по-добри от очакваното и това се оказа достатъчно за ръст на Stoxx Europe 600 в рамките на 0,3% до 301,74 пункта. От началото на годината индексът е добавил близо 8% към стойността си и вече надмина нивата си от лятото на 2008 година. 

Акциите на най-голямата британска банка HSBC скочиха с почти три процента до цена от 735 пенса след като публикува финансовите отчети за първото тримесечие. Данните показаха, че банката е удвоила печалбата си до 8,43 млрд. долара, като в основата на това са свиването на лошите кредити и орязването на разходите.

Акциите на Societe Generale се повишиха с 6% до 30,14 евро за брой, а Commerzbank повиши пазарната си капитализация с 2,7 на сто.

По-рано днес водещият индекс на германските борси DAX прехвърли рекордните 8 206 пункта по време на сесията. В крайна сметка при затварянето беше достигнат ръст от 0,7 на сто до 8 170, 81 пункта.

FTSE 100 се повиши с 0,55% до стойност от 6 557,3 пункта. Френският САС 40 се повиши с 0,37% до стойност от 3 921,32 пункта.

Прогнозите на анализаторите са ръстът на борсите да продължи. "Не мисля, че това е краят на оживелнието", коментира Хендрик Клайн, анализатор в Da Vinci Invest, цитиран от Reuters. Мнението му съвпада с очакванията на Кевин Лилей от Old Mutual Asset Managers. Пред Bloomberg той коментира, че данните от финансовите отчети са разнопосочни, но в същото време изненадващи финансистите. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още