IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биковете маршируват във Франкфурт

Водещият германски борсов индекс DAX достигна рекордни стойности

15:27 | 07.05.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Биковете се настаниха на борсата във Франкфурт. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Биковете се настаниха на борсата във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Разпространявания от ЕЦБ "допинг" за пореден път подобри настроението на финансовите пазари, обясняват и анализаторите на Metzler. „Едва ли някой вярва, че по-ниските лихвени проценти ще стимулират икономиката". След края на отчетния сезон обаче европейските пазари на акции биха могли да изпаднат в голяма дупка, прогнозират експертите.

И Маркус Валнер, пазарен стратег в Commerzbank, е скептичен, че еуфорията може да се задържи за дълго на пазарите: "Най-късно до средата на годината борсите трябва да бъдат подхранени от икономическа гледна точка и възстановяването да бъде подкрепено с добри корпоративни данни - в противен случай това рали е заплашено от неуспех".

Ако икономиките в САЩ и еврозоната един ден се възстановят, централните банки могат да сложат край на "политиката на лесните пари" и отново може да повишат лихвените проценти. Точната процедура може да се окаже като преминаване по тънко въже - рядко централните банки са били изправяни пред такава трудна задача в световен мащаб.

Дори малки намеци за промяна на посоката на политиката от средите на Фед например може да допринесат за сътресения на фондовите пазари или на пазара на облигации. Защото тези пазари в момента са твърде зависими от решенията на централните банки и по-малко зависими от фундаменталните икономически показатели - евтините пари действат като наркотик.

За доброто  настроение на борсата във вторник се погрижиха тримесечните баланси на много компании. Инвеститорите бяха приятно изненадани, особено от страна на Allianz. Най-големият европейски застраховател увеличава печалбата си за първото тримесечие благодарение на силно скочилите приходи. В резултат акциите се повишиха с до 2,5 на сто до 119,45 евро, най-високото ниво за почти пет години.

Положителни точки успя да отчете и Commerzbank: загубата през първото тримесечие спадна с 94 милиона евро - по-ниска от очакванията на анализаторите. Акциите поскъпнаха с 1,3 на сто до 10,95 евро за брой. Анализаторът от Equinet Филип Хеслер посочва обаче, че положителният потенциал за акциите е ограничен поради планираното увеличение на капитала. Commerzbank ще поиска от акционерите си в средата на май капиталът да бъде увеличен с още 2,5 млрд. евро, за да изплати оставащото участие на държавата и на Allianz. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
GKaloferov
преди 11 години
За да се размърдат индексите, някой трябва им даде тласък. Ама никой няма да инвестира в нещо, в което не вижда перспектива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
stoiloff
преди 11 години
Чуздестранните инвеститори? Една велика илюзия! Макроикономиката е-ава майката на микроикономиката и убива местния бизнес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
johnnyBravo
преди 11 години
егати... само нашите индекси маршируват на едно место и нямат намерение да правят каквито и да било рекорди... аре чуждите инвеститориииии... наливайте пари :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още