IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неблагоприятните икономически данни натежаха върху европейските индекси

Нарастващото противопоставяне на мерките за строги икономии и призивите за излизане на страните от Южна Европа от еврозоната увеличават несигурността на пазара

19:47 | 06.05.13 г.
Неблагоприятните икономически данни натежаха върху европейските индекси

Основните индекси на големите европейски борси днес отчетоха слаби понижения след мрачните макроикономически данни от еврозоната, съобщи MarketWatch. Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 изтри минималните 0,02% до 300,97 пункта, след като в петък изкачи 12-месечен връх.

Днес бившият германски министър на финансите Оскар Лафонтен, който бе на поста при въвеждането на еврото през 1999 г., заяви, че с мерките за строги икономии в еврозоната е свършено и че може би има нужда от изоставяне на еврото, за да може Южна Европа да се възстанови. През уикенда френският министър на финансите Пиер Московиси декларира в интервю за радиостанция Europe 1, че епохата на строгите икономии в Европа е приключила.

Продажбите на дребно в еврозоната са намалели с 0,1% през март спрямо февруари, оправдавайки очакванията на анализаторите. Данните за предходния месец пък бяха коригирани в посока на по-слабо свиване от 0,2% вместо първоначално обявения спад от 0,3%.

Окончателните данни за април за съвкупният индекс за бизнес активността в еврозоната, съставян от базирания в Лондон институт Markit, показват подобрение до 46,9 пункта от 46,5 през март, като предварителните данни сочеха липса на промяна. Показателят обаче остава под границата от 50 пункта, разделяща разширяването на активността от нейното свиване.

Британските борси днес останаха затворени заради национален празник.

В Германия DAX 30 отстъпи с 0,13% до 8 112,08 пункта, след като в петък скочи с 2%. Акциите на Volkswagen AG понижиха стойността си с 0,5% до 150,75 евро, след като от компанията обявиха, че може да започнат преговори с профсъюзите за нивото на заплащане. Мартин Розик, главният преговарящ от страна на ръководството и ръководител на отдела за човешки ресурси в подразделението за леки автомобили, отбеляза „драматичното влошаване на положението на европейския пазар на автомобили“ и изтъкна, че профсъюзът IG Metall трябва да вземе това предвид.

Пазарната капитализация на Daimler AG намаля с 0,7% до 43,17 евро за акция, но тази на Linde AG се разшири с 2,4% до 146,52 евро за акция, след като компанията отчете ръст на продажбите за първото тримесечие и потвърди краткосрочната и средносрочната си прогноза.

Френският индекс CAC 40 се понижи с 0,15% до 3 907,04 пункта, като акциите на GDF Suez SA поевтиняха с 1,5% до 16,49 евро, а тези на Carrefour SA загубиха 2,3% от стойността си до 22,46 евро.

Пазарната капитализация на най-голямата европейска авиокомпания Air France-KLM Group се сви с 4,3% до 7,31 евро за акция, натежавайки в най-голяма степен върху представянето на Stoxx Europe 600, след като в петък обяви, че нетната ѝ загуба е нараснала рязко през първото тримесечие заради тежката икономическа обстановка.

В Испания IBEX 35 изтри 0,48% до 8 503,80 пункта, след като подиндексът на Markit за бизнес активността в сектора на услугите в страната се понижи до 44,4 пункта през април от 45,3 пункта през март, отбелязвайки най-резкия спад от началото на годината. Акциите на BBVA SA понижиха стойността си с 1,2% до 7,41 евро, след като  Citigroup понижи рейтинга им, позовавайки се на слабите нетни приходи от лихви в Латинска Америка, където банката развива активна дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още