IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова седмица – нов рекорд?

Заради празнични дни и очаквани добри корпоративни данни DAX и Dow Jones са на път да достигнат нова рекордна стойност през седмицата

09:09 | 06.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нова седмица – нов рекорд?

Тази ситуация скоро няма да се промени. „Перспективата за повишаването на лихвените проценти не съществува. Напротив, дори се очаква ново порязване на процента". Както и ЕЦБ, американската централна банка Фед също ще предостави много пари. Тя наскоро обяви, че ще продължи своята програма за закупуване на обезпечени облигации на стойност по 85,0 млрд. долара на месец.

Благоприятно за нови върхове на акциите през таи седмица ще бъде "Възнесение Христово". Защото заради празника търговията ще бъде доста ниска, а това улеснява достигането на нови рекорди.

При всички добри перспективи за по-нататъшни рекорди и рали, експертите остават внимателни: "Ще подчертаем, че всичко това е преди всичко на базата на наводненията с ликвидност и все още чакаме фундаменталната опора" заявяват експертите на Landesbank Berlin(LBB). Икономическата перспектива и дълговата криза остават основни фактори за стрес.
Общият потенциал за възвръщаемост вероятно ще нарасне, защото икономическите данни ще се влошат, казва пазарният стратег Ран фон Маркард от Stein & Co. "Инвеститорите могат да бъдат уверени в това през идната седмица, след като фондовият пазар спести досега доста положителни неща“.

Печелещият инерция сезон на отчетите в еврозоната може да донесе нови импулси за европейските борси. В последните дни финансовите данни леко подкрепиха пазарите, смятат експертите на LBB. Само през тази седмица своите отчети ще представят осем концерна, листнати на Dax.

Във вторник и сряда инвеститорите ще бъдат с приковано внимание. Началото обаче ще даде още в понеделник Linde с отчета си за първото тримесечие, на следващия ден данните си ще представят Commerzbank и Münchener Rück. Следващите компании са HeidelbergCement, Telekom, Lanxess.

От гледна точка на икономическите данни през тази седмица няма много събития, които биха могли да развалят настроението. В Германия  във вторник ще бъдат представени данните за индустриалните поръчки за март, ден по-късно идват данните за индустриалното производство за същия месец.

В САЩ през седмицата няма да бъдат оповестявани важни за борсовото развитие конюнктурни данни. „Ще бъде накъсан пазар“, казва инвестиционният стратег Пол Менделсън от Windham Financial Services. Според него отвъд Океана ще станем свидетели на микс от продажби и гонене на апетитни акции. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още