IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на BNP Paribas с 45% спад през първото тримесечие

Резултатът е по-добър от предварителните очаквания, което подкрепи акциите на най-голямата по размер на активите френска финансова институция

15:23 | 03.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Печалбата на BNP Paribas с 45% спад през първото тримесечие

Печалбата на най-голямата по размер на активите банка във Франция – BNP Paribas, се е стопила с 45% през първото тримесечие на годишна база. Основна вина за това има резкият спад на приходите на поделението за инвестиционно банкиране, пише Financial Times.

Положителният резултат на финансовата институция за периода е 1,58 млрд. евро, което е над предварителните очаквания за 1,53 млрд. евро.

Печалбата преди данъци на поделението за корпоративно и инвестиционно банкиране се е свила с 30 на сто през първото тримесечие на годишна база. Приходите от трейдинг и консултантски услуги са се свили с над 20% на фона на нестабилните пазари в Европа.

От потребителско банкиране е постигната печалба преди данъци от 1,09 млрд. евро, което е спад с 5,2 на сто на годишна база. Тук основна причина за влошените резултати имат намаленият обем отпуснати кредити и непрекъснато понижаващите се лихвени проценти.

Провизиите за лоши кредити в поделението са нараснали с 35 на сто, основно заради италианския клон на банката BNL. Нуждата от заделяне на допълнителни средства за покриване на евентуални загуби в страната е продиктувана от слабия икономически ръст, политическата криза и нестабилността на пазара на държавен дълг.

BNP Paribas се намира в процес на свиване на разходите, който продължава вече повече от две години. Той се характеризира със съкращения на персонала и фокусиране върху ключови пазари. Намеренията на мениджмънта са да се търси експанзия в Азия, а на по-късен етап – и в САЩ.

Днес акциите на BNP Paribas поскъпват с 1,4 на сто до 43,47 долара за брой на борсата в Париж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още