IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел проверява френската помощ за Citroen

ЕК ще прецени дали планът за преструктуриране е достатъчно реалистичен

10:29 | 03.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Брюксел проверява френската помощ за Citroen

Европейската комисия проверява френската държава за милиарди евро помощ за изпадналия в затруднение автомобилостроител PSA Peugeot Citroen, предаде DPA.

Според плана за преструктуриране държавата ще предостави на компанията 7 милиарда евро под формата на гаранции, както и субсидии и подлежащи на връщане аванси на стойност 85,9 милиона евро.

В замяна компанията трябва да преструктурира бизнеса си и да засили научната и развойната си дейност в хибридните технологии.

Планът предвижда завръщане на компанията към жизнеспособност и включва мерки за предотвратява на непреки щети за конкуренцията заради държавната помощ.

ЕК пояснява, че ще прецени дали планът за преструктуриране е достатъчно реалистичен, по специално предвид тенденцията към свиване на автомобилните пазари напоследък.

През януари френски съд предотврати закриването на 8000  работни места в PSA и закриване на един завод с мотива, че не са направени достатъчно консултации с персонала по плана за преструктуриране.

Комисията разреши при известни условия Париж да влее 1,2 милиарда евро във финансовото подразделение на  автомобилостроителя, банка Banque PSA Finance.

 

"Тази гаранция е необходима, за да се запази достъпа на PSA до свободния пазар и да се избегне всякакъв риск за френския банков сектор", писа тогава регулаторният орган за конкуренцията, цитиран от Bloomberg. Помощта е по-специално за финансовото подразделение на компанията Banque PSA Finance.

Държавното подпомагане вече бе договорено през октомври 2012 г. По онова време затрудненият производител на автомобили PSA получи ангажимент от страна на френската държава за държавни гаранции в размер на до седем милиарда евро. PSA също така ще закрие доста работни места и ще разчита на партньорството си с германския производител Opel.

Освен това Брюксел реши днес да започне отново разследване за данъчни мерки в полза на електрическата компания EDF от 1997 година на стойност 1,2 милиона евро, съобщава БТА. 

При преструктуриране на отчета на концерна френските власти  тогава преформулираха като капиталова дотация провизия на компанията, без я облагат с корпоративен данък.

Според комисията обаче неплащането на корпоративен данък  предоставя селективно преимущество на EDF и следователно  представлява държавна помощ, несъвместима с европейските правила за конкуренцията.

През 2003 година Брюксел поиска държавата да си възстанови  тази помощ заедно с лихвите - достигаща близо 900 милиона евро - така че EDF  трябваше да върне 1,2 милиарда евро.

Съдът на ЕС обаче беше сезиран от компанията и отмени решението на комисията през 2009 година с мотива, че в нейното разследване не е взето предвид, че частен инвеститор е осигурил помощта вместо френската държава. Тогава Франция върна на концерна 1,2 милиарда евро. 

Сега Брюксел възобновява разследването, но взимайки предвид  участието на частния инвеститор. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още