IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландският президент призова за реформи в ЕС

Майкъл Хигинс настоява ЕС да се откаже от “хегемонния” икономически модел

08:55 | 02.05.13 г.
Ирландският президент призова за реформи в ЕС

Европейският съюз (ЕС) трябва да се откаже от “хегемонния” икономически модел и да реформира Европейската централна банка (ЕЦБ), в противен случай се изправя пред риск от социални катаклизми, предупреди президентът на Ирландия Майкъл Хигинс в интервю за FT.

По думите му ЕС е изправен пред “морална криза”, освен икономическата, и европейските лидери трябва да вземат решение какъв съюз искат наистина.

“Или сте в съюз, или не сте”, коментира Хигинс, като допълни, че няма да има бъдеще за ЕС, ако се позволи задълбочаване на различията между държавите-членки.

Ирландският президент настоява, че има нужда от радикални икономически реформи и пълно преосмисляне на начина, по който европейските лидери се справят с кризата. “Има реален проблем и за решаването му беше приет един хегемонен модел. Профилът на Гърция е по-различен от този на Ирландия. Има нужда от различни подходи”, коментира той.

Майкъл Хигинс посочи още, че общите еврооблигации биха отворили пространство за икономическото възстановяване. Той разкритикува действията на ЕЦБ срещу кризата, като посочи, че институцията трябва да стимулира растежа.

“Общо 26 млн. души са безработни, а 112 млн. са в риск от бедност, инвестициите се свиват, търсенето намалява”, коментира Хигинс.

Ирландският президент също така разкритикува европейските лидери, че не са разделили банковия от публичния дълг. “Това ще даде възможност на страните да дишат и би успяло да генерира растеж”, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още