IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всички погледи са обърнати към ЕЦБ

Очакванията са централната банка на еврозоната да понижи основната лихва и да обяви нова кредитна програма, насочена към малкия бизнес

08:45 | 02.05.13 г. 8
Всички погледи са обърнати към ЕЦБ

След като Федералният резерв даде заявка, че ще продължи със стимулите, днес всички погледи са вперени в Европейската централна банка (ЕЦБ). Очакванията са, че централната банка на еврозоната ще понижи основния лихвен процент с 0,25 – 0,5 пр. п., съобщава CNBC.

Освен евентуалното понижение на основната лихва, пазарните участници очакват също така да бъде представен нов кръг от вливане на ликвидност под формата на някаква кредитна програма, насочена към дребния бизнес.

Засилват се и спекулациите, че ЕЦБ ще понижи и лихвата по депозитите, като от нулева тя вероятно ще стане отрицателна.

Инфлацията в еврозоната се забави до 1,2% през април, което е най-ниско ниво от февруари 2010 г. и значително под целта от 2%, заложена от централната банка. Безработицата в региона достигна рекордните 12,1 на сто, а броят на безработните е над 19 млн. души – най-много откакто е основана единната валута.

Понижението на лихвата обаче би направило много малко за стимулирането на растежа, отбелязва FT. Бизнесът и домакинствата получават много по-високи лихви, отколкото се предполага заради разхлабената парична политика, а малките и средни предприятия, особено в южноевропейските държави, се изправят пред сериозни ограничения за достъпа им до кредитен ресурс.

Изданието подчертава, че ЕЦБ трябва да намери начин директно да достигне до дребния бизнес, например да облекчи правилата за допустимост на обезпеченията за малки и средни предприятия или да взаимства британската схема “Финансиране за кредитиране”, която предлага евтин финансов ресурс на банките в замяна на увеличение на кредитния ресурс за бизнеса.

Препоръчва се също така ЕЦБ да понижи допълнително лихвата по банковите депозити, която в момента е нулева. Въвеждането на една негативна лихва ще бъде мощен стимул за банките да се възползват от натрупаните резерви и да засилят кредитирането.

В допълнение правителствата могат да разхлабят политиката на икономии и да започнат да осъществяват структурни реформи, за да увеличат конкурентоспособността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Какво по-учно от това бих могъл да ти кажа, освен че говориш като Нобелов лауреат по икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
lyusien
преди 11 години
До 3 Нобел Къде си сега умнико Защо не напишеш нещо Ако може да бъде умно а не тъпотии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Хайде сега едно бързо 1.38 , че да проверим на практика как се фалира по-бързо, при силно евро или при много силно евро.... И докато някои (те) си мислят, че това не можело да стане, защото щели да фалират, по-добре да се замислят, кой ще фалира (те) и кой ще спечели, и защо все мисловно "анализирайки", "мислят" все от грешната страна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
studioaa
преди 11 години
Това, което казваш е така безспорно, но има едно голямо НО. Още от зората на капитализма е известно, че печалбата при фалит е най-голяма. Ако еврото остане силно, каквото е сега почти цяла Европа ще бъде принудена да фалира в близките години. Това ще принуди правителствата да приватизират 100% от държавния си сектор, както го направихме ние през 1997-1998 и тези активи ще станат лесна плячка на германските корпорации, които без друго си имат неограничена ликвидност зад гърба. И активите на фалиралите правителства ще бъдат изкупени на килограм, което би било невъзможно без драстичен упадък в икономиката им. Ние сме показателен пример за това как цял хотел като Хемус беше купен за смешната сума от 100 хил. $ при масовата приватиция, а имот чиято цена днес е 400 хил. до 1 млн. евро можеше да се купи за 20-30 хил $ тогава. "Контролираният" мечи пазар може да донесе много по-големи печалби от най-големият бичи пазар - това би трябвало да е ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
green hawk
преди 11 години
RE : Моето единствено обяснение за сега е, че финансисти, икономисти, спекуланти, трейдъри и всякаква там финансова ***--------------------------------финансовата палач (термин твой ) Не купува Евро - а Ще Продава след 1.33 (+ : - фигура) А когато еврото се продава - друга финансова *** (пак термин твой) губи от лихви по средносрочни депозити ........така че в средносрочен план Еврото ще е нанадолЕ - дори около Паритет с долара !не вервай на всичко което се пиша - така преброяват тези-които имат излишни пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
И що така еврото е "НЕОБЯСНИМО СКЪПО". Моето единствено обяснение за сега е, че финансисти, икономисти, спекуланти, трейдъри и всякаква там финансова *** твърдо е решила да купува евро и кой знае защо да плаща много скъпо за това. Ти самият можеш лесно поне малко да свалиш курса на еврото, като си продадеш всичките евра и започнеш да обясняваш на останалите ***, че то това еврото не е никаква валута, за нищо не става и абсолютно нищо не струва. Няма защо да чакаш на централната банка. Разхвърляй евра по улиците и си пали цигарата в ресторанта с банкноти от по 100 евро. Обещавам ти, че ще има незабавен ефект - нали си финансов директор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
lyusien
преди 11 години
До 1 Сигурен ли си Ако не намалят лихвите сега ще го направят през юни и юли Не може Меркел да определя лихвите на Е Ц Б Знаеш ли Европа е в сериозна рецесия инфлацията е много ниска много под таргета от 3 % еврото е необяснимо скъпо и Е Ц Б не прави нищо да го понижи Това съсипва износа на Европа към други пазари и допълнително утежнява кризата Банките не кредитират средния бизнес и гражданите а си менкат огромни количества пари между себе си със много ниски маржини но достатъчно да си дават високи бонуси Какво им трябва още на Е Ц Б да намалят лихвите Може би решителност Чаоо Желая ти успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
studioaa
преди 11 години
За съжаление всички погледи ще останат разочаровани за пореден път. Не случайно миналата седмица Вайдман и Меркел се изказаха по темата и личеше, че са твърдо против и вероятно промяна в основната лихва няма да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още