IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия изми очите на европейските борси

Според анализатор инвеститорите просто са осребрили печалбите от последните сесии

20:07 | 30.04.13 г.
Германия изми очите на европейските борси

Основните индекси на големите европейски борси приключиха седмицата с понижения след разочароващите данни за безработицата в еврозоната, но банковият сектор изведе германския индекс DAX 30 на положителна територия, съобщи MarketWatch.

Общоевропейският индекс  Stoxx Europe 600 изтр 0,23% до 296,72 пункта, но за месеца запази печалба от 1%.

Безработицата в еврозоната е достигнала рекордно високите 12,1% през март, съобщиха днес от европейската статистическа служба Евростат.

Но според Питър Гърнри, стратег за акциите в Saxo Bank индексите са регистрирали загуби, тъй като инвеститорите са осребрили печалбите си от повишенията напоследък. Според него акциите на финансовите компании са обречени да поскъпнат при всякакво разхлабване на монетарната политика от страна на Европейската централна банка, но проблемите остават.

„Все още кредитните пазари не функционират добре от гледна точка на това, че малките и средни фирми не получават кредити“, каза Гърнри. „Така че ако те понижат основната лихва, това няма да означава кой знае какво за реалната икономика“, добави той.

На заседанието на управителния съвет на ЕЦБ в четвъртък ще бъде взето решение за нивото на основния лихвен процент, като все повече се засилват спекулациите, че то може да бъде понижено с 0,25 процентни пункта и дори с 0,5 процентни пункта.

В Германия DAX 30 наредна с 0,51% до 7 913,71 пункта, като акциите на Deutsche Bank AG поскъпнаха с 5,5% до 34,92 евро, след като късно снощи тя обяви силна печалба за първото тримесечие на годината, както и мерки за увеличаване на капитала, а от J.P. Morgan Cazenove повишиха рейтинга ѝ, одобрявайки намерението ѝ „най-накрая да се захване с проблемите си с капитала“. Пазарната капитализация на Commerzbank AG нарасна с 4,5% до 10,20 евро.

Британският индекс FTSE 100 отстъпи с 0,43% до 6 430,12 пункта, като акциите на Centrica PLC понижиха стойността си с 2,3% до 371 пенса, след като Credit Suisse понижи рейтинга на ценните книжа, а тези на BHP Billiton PLC поевтиняха с 2,2% до 1 971 пенса.

Пазарната капитализация на BP PLC обаче се разшири с 2,1% до 466,40 пенса за акция, след като петролният гигант обяви повече от трикратен ръст на тримесечната си печалба благодарение на продажбата на деля си в смесеното дружество с Роснефт. Акциите на Lloyds Banking Group PLC прибавиха 1,55% към стойността си до 54,33 пенса заради положителните тримесечни резултати на компанията.

Във Франция CAC 40 изтри 0,31% до 3 856,75 пункта, като пазарната капитализация на  Renault SA се сви с 3% до 53,32 евро за акция.

Италианският индекс FTSE MIB изтри 0,96% до 16 767,66 пункта, връщайки част от спечелените вчера на вълната на политическия оптимизъм 2,2%.

В Гърция акциите на National Bank of Greece SA потънаха със 17,6% до 67 евроцента, след като акционерите одобриха емитирането на нови ценни книжа на стойност 9,75 млрд. евро в опит да бъдат възстановени нивата на платежоспособност, изисквани от централната банка на страната.

Пазарната капитализация на швейцарската банка UBS AG обаче нарасна с 5,7% до 16,60 швейцарски франка, след като тя надхвърли очакванията за тримесечна печалба благодарение на подразделенията си за управление на активи и инвестиционно банкиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още